prosba ziom :D
ock: [IMG]
http://i45.tinypic.com/28sgwp.jpg[/IMG]
otoz mam takie zadanie sin/cos= tg to z wzorow
niewiem czy dobrze myślę nad tym zadaniem moim zdaniem wszystko musze podzielic przez cosα
a potem wszystko ładnie sie uprości i wynik mi wyszedll 1 i
18
moglby ktos sprawdzic czy dobry wynik mi wyszedl ?
21 sie 16:53
Artur z miasta Neptuna:
Sooro tg=2 to oznacza ze sin=2cos
podstawiasz i liczysz.
Pamietaj o zalozeniach
21 sie 16:57
Bogdan:
| 5sinα − cosα | | cosα(5tg − 1) | | 5*2 − 1 | | 9 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| sinα + 6cosα | | cosα(tgα + 6) | | 2 + 6 | | 8 | |
21 sie 17:01
ock: nie rozumiem jak to obliczyles bogdan
ale z tego co napisal artur a czego ja nie zauwazylem niestety. wychodzi ze
5(2cos) − cos =
(2cos)+ 6 cos =
9cos
8cos czyli 9/8
tak troche brzydko to napisalem ale nie wychodza mi cos te ulamki xd
dobrze rozwiazane ? otrzymal bym za takie cos pkt na maturze ?
21 sie 17:12
Ajtek:
Bogdan wyciągnął w liczniku i mianowniku cosα przed nawias, stąd w nawiasie się pojawił
tgα w miejscu sinα.
21 sie 17:16
Eta:
21 sie 17:17
Eta:
Bogdan 
niczym iluzjonista, a
ock nie wie o co chodzi ?
21 sie 17:19
Ajtek:
Eta jak pięknie określiłaś Bogdana, faktycznie Jego niektóre rozwiązania niczym
iluzja się malują.
21 sie 17:24
ock: niby rozumiem sin/cos= tg przeksztalcam sin=tg*cos ale to troche zakrecone

artur z neptuna
troche latwiejszy sposob mial
21 sie 17:24
Mila: | 5sinα−cosα | |
| = dzielę każdy wyraz licznika i mianownika przez cosα |
| sinα+6cosα | |
21 sie 20:08