a
JOWITA: pomozcie bo zastanwiam sie nad tym juz godzine
ile mozna otworzyc chorogiewek czterokolorowych z 6 barw.

czy to jest 6!?
21 sie 14:36
JOWITA: ja policzylam to tak 4!=24 zostaly dwie barwy do wykorzystania czyli 2x2x2x2 czyli 40
roznokolorowych chorogiewek
21 sie 14:39
b.: | | | |
zależnie od intepretacji, będzie to | |
| | |
21 sie 14:50
JOWITA: wydaje mi sie ze to wariancja bez powtorzen to by wychodzilo 360 a kombinacja no wlasnie
poprzez (6/4) wychodzi 90 i nie wiadomo ktore jest poprawne
21 sie 15:03
b.: | | | |
a kombinacja wychodzi | =15 |
| | |
które jest poprawne to zależy, czy chorągiewki różniące się kolejnością kolorów są uważane za
różne. Zadanie w ogóle jest nieprecyzyjne, bo jak wiadomo nawet z 2 kolorów, białego i
czerwonego można ułożyć mnóstwo chorągiewek... Zakładam, że chodzi o chorągiewkę składającą
się, powiedzmy, z 4 poziomych, różnokolorowych przystających prostokątów.
21 sie 15:37
Bogdan:

Te dwie chorągiewki są uszyte z tych samych czterech kolorów, ale układ kolorów jest różny,
są to dwie różne chorągiewki.
Należy więc wziąć wariancję bez powtórzeń.
V
64 = 6 * 5 * 4 * 3
21 sie 15:43
JOWITA: a zapomnialam dokonczyc tresc zadania jezeli barwy rozuminae sa jako kolorowe pasy pionowe
wystepujace obok siebie
21 sie 15:44
Bogdan:
Pionowe czy poziome, nie ma znaczenia
21 sie 15:46
JOWITA: wiem ze nie ma tylko dokonczylam tresc zadania
21 sie 15:47
JOWITA: czyli na to wychodzi ze z 4 barw mozemy ulozyc 16 chorogiewek a wiec z 6 24 no bo szejsc
kolorow mozna umiescic na 4 sposoby a wiec 6 x 4 tak to widze
21 sie 15:50
Bogdan:
Z sześciu kolorów można utworzyć 6*5*4*3 = 360 różnych czterokolorowych chorągiewek
21 sie 16:01
JOWITA: z jakiego wzoru to policzyles?
21 sie 16:06
JOWITA: a juz wiem

dobra dzieki za pomoc
21 sie 16:07
b.: poza tym z 4 kolorow mozna by ulozyc 4!=24, a nie 16 choragiewek
21 sie 16:20