Prośba o wyprowadzenie całki ∫e^{p{x}}dx
Miraclepl: Prośba o wyprowadzenie całki ∫e
√xdx
Nie mam problemu z samym liczeniem całek jako takim tylko nie umiem zrozumieć przekształcenia
którego dokonał wolframalpha tj.:
| | 1 | |
∫e√xdx=* [t=√x dt= |
| ] |
| | 2√x | |
po czym powstaje całka:
2∫e
t*t*dt ← jak on to podstawił, że coś takiego wyszło?
Pewnie śmieszne ale już jakiś czas nad tym siedzę i nic

Pozdrawiam i dziękuje.
23 sie 16:41
b.: bo dx = 2t dt
23 sie 16:42
Miraclepl: | | 1dx | |
no ale przecież dt= |
| , czyli dx będzie równe 2√xdt czyli zmienia x przy dt co nie |
| | 2√x | |
pasuje, mogę to zapisać w postaci 2t dt? Pierwszy raz się z tym spotykam, przeważnie dx
zostawało z jednej strony równania a z drugiej były same t, dlatego się dziwie trochę
23 sie 17:49
Tomek.Noah: robisz podstawienie t=√x => t2=x (bo dziedzina to x≥0) i teraz różnczkując masz 2tdt=dx
23 sie 17:52
Mila: Masz podstawienie √x=t i ono funkcjonuje cały czas , dx=2√xdt=2td
23 sie 17:54
Amaz:
t =
√x
2
√xdt = dx
2tdt = dx
23 sie 17:54
Amaz:
Po prostu √x zamienia się na t, a dx zamienia się na 2tdt.
23 sie 17:56
Miraclepl: Jeśli tak można to już rozumiem, dzięki
23 sie 18:22