Wyznacz rzędy: macierzy głównej i uzupełnionej (rozszerzonej) dla układu równań
ewelekx: Wyznacz rzędy: macierzy głównej i uzupełnionej (rozszerzonej) dla układu równań liniowych:
| ⎧ | x−2y−z=1 | |
| ⎜ | 2x+y=2 | |
| ⎨ | −x+2y−z=0 |
|
| ⎩ | 3x−2y−z=1 | |
23 sie 18:06
a: macierz glowna:
1 −2 −1 (w1) 1 −2 −1 1 −2 −1
2 1 0 −−−−>+(−2*w1) 0 5 2 −−−−−>0 4 2
−1 2 −1 −(w1 ) 0 0 −2 0 5 2
3 −2 −1 +(−3*w1) 0 4 2 0 0 −2
1 −2 −1 1 −2 −1
| | 1 | | 1 | |
(/4)−−> 0 1 |
| −−−> 0 1 |
| |
| | 2 | | 2 | |
(/−2) 0 0 −2 0 0 1
−−−−> 1 −2 −1
0 0 1
0 0 0 czyli rzad = 3
tak samo z uzupelniona sie robi tylko do glownej macierzy dodajesz jeszcze jedna kolume
wyrazow wolnych
23 sie 19:05
a: oznaczenia: w1 wierz pierwszy
w2 wiersz drugi
23 sie 19:06
Artur z miasta Neptuna:
a jako że układ jest sprzeczny, więc ile musi wynosić rząd macierzy rozszerzonej
23 sie 19:32