matma
lgrzesiak: w urnie znajduje sie 7 kul bialych 2 czerwone 1 zielona losujemy dwie kule jakie jest
prawdopodobienstwo wylosowania 2 kul tego samego koloru?ja to mysle ze to bedzie
prawdopodobienstwo 3 do 10
22 sie 19:19
Buuu:
| | 7 | | 6 | | 2 | | 1 | | 42 | | 2 | | 44 | |
|
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 90 | | 90 | | 90 | |
22 sie 19:26
lgrzesiak: nie wiem jak Ty to policzyles moglbys slownie ogolnie wyjasnic
22 sie 19:29
Buuu:
Mamy wylosować dwie kule tego samego koloru, można to zrobić na dwa sposoby:
1) wylosować białą (7 z 10), a następnie drugi raz białą (6 z 9 − bo jednej białej juz nie ma):
2) wylosować czerwoną (2 z 10), a następnie też czerwoną (1 z 9 − bo jednej czerwonej juz nie
ma):
3) zielonych dwóch wylosować się nie da, bo bozia ich nie dała tyle

Prawdopodobieństwa 1) i 2) sie sumuje.
22 sie 19:42
lgrzesiak: dzieki wilekie juz teraz rozumiem
22 sie 19:47
Mila: A− wylosowano 2 kule tego samego koloru
A
1 − wylosowano 2 kule białe ze zbioru 7 kul
| | | |
|A2|= | =1 wylosowano 2 kule czerwone ze zbioru 2 kul |
| | |
22 sie 21:11