matematykaszkolna.pl
POMOCYYY! Road: Mam pewien dowod z ksiazki K. Kuratowskiego "Rachunek rozniczkowy i calkowy" ktorego nie rozumiem. Rozumiem sens twierdzenia, wiem ze jest ono prawdziwe i potrafie to wyjasnic po swojemu, lecz nie tak jak powiedzialem nie rozumiem rozumowania przedstawionego w ksiazce. Pomozecie? Oto ono.: "Kazdy ciag zbiezny jest ograniczony Istotnie zalozmy ze zachodzi rownosc liman=g i podstawmy za ∊ wartosc 1. Istnieje wiec takie k ze dla n>k mamy |an−g|<1. Poniewaz |an|−|g|≤|an−g|<1 przeto |an|<|g|+1. Oznaczymy przez M liczbe wieksza od kazdej sposrod nastepujacych k+1 liczb: |a1|, |a2|,.....,|ak|, |g|+1. Poniewaz ta ostatnia jest wieksza od |ak+1|, |ak+2| itd. przeto M>|an| dla kazdego n. Ciag jest wiec ograniczony"
23 sie 23:47
Artur z miasta Neptuna: Startujesz od tw. Cauchiego że ciąg jest zbieżny stąd masz |an − g| < ε = 1 |an| − |g| ≤ |an − g| wynika z własności modułu (wartości bezwzględnej) skoro wszystkie an dla n>k spełniają tą nierówność (że są w przedziale g +/− 1) to M=g+1 będzie większe od tych an dla n>k ... prawda w takim razie wybierasz maksimum z |a1|, ...., |ak| oraz g+1 ... aby w ten sposób M było ≥ od dowolnego elementu tegoż ciągu
23 sie 23:53
Artur z miasta Neptuna: jako że M jest większe od MODUŁU z wartości wyrazów ciągu, to masz od razu załatwiony dowód na istnieje ograniczenia zarówno z góry jak i z dołu dla ciągu zbieżnego
23 sie 23:54
Artur z miasta Neptuna: czy tak w miarę rozjaśniłem tenże dowód
23 sie 23:56
Road: co to znaczy ze wybieram maksimow z wyrazkow od |a1| do g+1 ? dam ci znac jutro musze nad tym posiedziec i pomyslec bo nie widze czegos bardzo istotnego. Jak cos to sie zglosze i poprosze emotka Dobranoc i dzieki
24 sie 00:17
Road: maksimum*
24 sie 00:17
Road: eureka! wielkie dzieki. Jest to po prostu dowod opisany innymi slowami emotka troche sie zaplatalem ale juz jest ok emotka Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.
24 sie 01:28
Artur_z_miasta_Neptuna: maksumim = MAX{|a1|, |a2|, .... |ak|, |g|+1} = maksymalny (największy) z tych wyrazów czyli: ∀n MAX{|a1|, |a2|, .... |ak|, |g|+1} ≥ |an| (oraz ≥|g|+1)
24 sie 08:47