POMOCYYY!
Road: Mam pewien dowod z ksiazki K. Kuratowskiego "Rachunek rozniczkowy i calkowy" ktorego nie
rozumiem. Rozumiem sens twierdzenia, wiem ze jest ono prawdziwe i potrafie to wyjasnic po
swojemu, lecz nie tak jak powiedzialem nie rozumiem rozumowania przedstawionego w ksiazce.
Pomozecie?
Oto ono.:
"Kazdy ciag zbiezny jest ograniczony
Istotnie zalozmy ze zachodzi rownosc liman=g
i podstawmy za ∊ wartosc 1. Istnieje wiec takie k ze dla n>k mamy |an−g|<1. Poniewaz
|an|−|g|≤|an−g|<1 przeto |an|<|g|+1. Oznaczymy przez M liczbe wieksza od kazdej sposrod
nastepujacych k+1 liczb: |a1|, |a2|,.....,|ak|, |g|+1. Poniewaz ta ostatnia jest wieksza od
|ak+1|, |ak+2| itd. przeto M>|an| dla kazdego n. Ciag jest wiec ograniczony"
23 sie 23:47
Artur z miasta Neptuna:
Startujesz od tw. Cauchiego że ciąg jest zbieżny
stąd masz |a
n − g| < ε = 1
|a
n| − |g| ≤ |a
n − g| wynika z własności modułu (wartości bezwzględnej)
skoro wszystkie a
n dla n>k spełniają tą nierówność (że są w przedziale g +/− 1) to M=g+1
będzie większe od tych a
n dla n>k ... prawda


w takim razie wybierasz maksimum z |a
1|, ...., |a
k| oraz g+1 ... aby w ten sposób M było ≥ od
dowolnego elementu tegoż ciągu
23 sie 23:53
Artur z miasta Neptuna:
jako że M jest większe od MODUŁU z wartości wyrazów ciągu, to masz od razu załatwiony dowód na
istnieje ograniczenia zarówno z góry jak i z dołu dla ciągu zbieżnego
23 sie 23:54
Artur z miasta Neptuna:
czy tak w miarę rozjaśniłem tenże dowód
23 sie 23:56
Road: co to znaczy ze wybieram maksimow z wyrazkow od |a
1| do g+1 ?
dam ci znac jutro musze nad tym posiedziec i pomyslec bo nie widze czegos bardzo istotnego. Jak
cos to sie zglosze i poprosze

Dobranoc i dzieki
24 sie 00:17
Road: maksimum*
24 sie 00:17
Road: eureka! wielkie dzieki. Jest to po prostu dowod opisany innymi slowami

troche sie zaplatalem
ale juz jest ok

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.
24 sie 01:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
maksumim = MAX{|a1|, |a2|, .... |ak|, |g|+1} = maksymalny (największy) z tych wyrazów
czyli:
∀n MAX{|a1|, |a2|, .... |ak|, |g|+1} ≥ |an| (oraz ≥|g|+1)
24 sie 08:47