Pomocy ziom
ock: Dany jest trójkąt ABC, którego wierzchołkami są punkty a=6,−2 b= =4,0 c=2,9 Wyznacz równanie
prostej zawierającej wysokość CD tego trójkąta.
Na moje powinienem obliczyc srodek ab a potem prosta przechodzaca przez 2pkt C i D ale
rozwiazanie jakie mam tego zadania za cholere mi nie pasuje. Bardzo prosze o pomoc
21 sie 15:17
ICSP: Wyznaczasz równanie prostej AB. Później wyznaczasz równanie prostej prostopadłej do Ab i
przechodzącej przez punkt C. Koniec zadania.
21 sie 15:20
ock: tak tez mam to rozwiazane ale czy nie moglbym zrobic tak jak pisalem

tzn obliczam srodek a i b a potem prosta przez 2 pkt ? nie wyjdzie to samo ? bo nie pokrywaja
mi
sie wyniki i niewiem czy zle policzylem czy poprostu moj sposob nie moze zostac uzyty do tego
przykladu. dzieki za pomoc
21 sie 15:25
ICSP:

czerwona prosta − odległość od wierzchołka do środka przeciwprostokątnej
czarna prosta − wysokość.
Myślisz ze się pokrywają ?
21 sie 15:26
ock: no nie czyli to co ja podalem moglbym uzyc jedynie jakby trojkat byl rownoramienny tak ?
21 sie 15:31
ICSP:
21 sie 15:32
ock: dzięki wielkie za pomoc
21 sie 15:34