funkcje/asymptoty
malina: mam problem z wyznaczeniem asymptot dla tych funkcji:
1) f(x)= xarctgx
2) f(x)= x−2arctgx
możecie mnie jakoś naprowadzić?
23 sie 19:54
Artur z miasta Neptuna:
a pokaż ja ów asymptoty wyznaczasz ... to zobaczymy jak Ciebie naprowadzić mamy
23 sie 19:56
malina: w pierwszym D: x∊R
więc asymptot pionowych nie ma
asymptoty poziome:
lim przy x−>+∞ xarctgx = ... 0? i to samo dla x−>−∞
asymptota ukośna
a = lim przy x−>+∞ (xarctgx)/x = lim przy x−>+∞ arctgx = ...0?
b = lim przy x−>+∞ [xarctgx − 0*x] = ...0?
czyli y = 0 << ukośna
czy tak? czy totalna głupta?
23 sie 20:02
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli istnieje pozioma asymptota to nie ma ukośnej

(albo inaczej − pozioma jest tą ukośną

)
a niby skąd Ci takie granice wyszły
| | π | | π | |
o ile się nie mylę to lim +∞ arctgx = |
| , więc lim +∞ x*arctgx = [∞ * |
| ] = ∞ |
| | 2 | | 2 | |
23 sie 20:07
malina: okej to by się zgadzało...a jak obliczyłes to że wyszło π/2 ?
23 sie 20:09
malina: dobra już wiem
23 sie 20:10
Artur z miasta Neptuna:
a jak wygląda wykres arctg x

nie wiesz

to jak wygląda wykres tg x

teraz zamień ze sobą osie x i y (w miejsce x
wstawiasz y, w miejsce y wstawiasz x) i już masz wykres arctgx (oczywiście brany jes tylko
jeden przedział traktowany jako 'przedział główny')
23 sie 20:11
malina: tak, tak, już wiem...małe zaćmienie co do tego
23 sie 20:12