Granice funkcji
Magda: Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
lim (przy x dążącym do −1 ujemnego, chodzi mi o −1 z indeksem górnym −) funkcji (x+1)/(|x+1|)
22 sie 13:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro jest to −1
− ... to możesz przyjąć że jest to liczba nieskończenie blisko −1, ale po
lewej stronie, czyli np. −1.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 < −1
w takim razie x+1<0 ... czyli |x+1| = −(x+1)
| | x+1 | | x+1 | |
lim |
| = lim − |
| = −1 |
| | |x+1| | | x+1 | |
22 sie 14:01
Magda: Bardzo dziękuję
22 sie 14:07