matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 2035,
2034
,
2033
,
2032
,
2031
,
2030
,
2029
,
2028
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
Pomocy :
Co to znaczy tak po ludzku, że procesy Wienera mają nieograniczone wahanie?
7
Kamil:
Witam, mam takie zadanie: Na przystanku oczekuje 11 osób. Na ile sposobów mogą wsiąść do 3 drzwiowego autobusu przy
5
boski:
Wykaż, że wynik poniższego wyrażenia jest liczbą złożoną. (10
12
+ 5
11
· 2
9
− 5
13
· 2
8
) : (4 · 5
5
· 10
6
)
4
ite:
Napisać zaprzeczenia następujących zdań lub form zdaniowych:
2
kombi:
Na ile sposobów można wybrać dwie czteroosobowe zmiany, jeśli mamy do wyboru 10 pracowników?
4
magda:
mam zadanie
Dzieci w przedszkolu układają wieże z sześciennych klocków w kolorach niebieskim, czerwonym,
4
Bart:
Wiem, że to zadanie już się tutaj pojawiło ale podpowiedzi forumowiczów nie naprowadziły mnie do poprawnego rozwiązania
8
UW:
Obliczyć kąt α między przekątnyi równoległoboku zbudowanego na wektorach: a
−
=[2,1,1]
2
nickODEM:
Zmienna losowa Y ma rozklad Bernoulliego z parametrami n=900 i p=0.1. Jaka jest wartosc oczekiwana i odchylenie standardowe zmiennej X = 3Y+2 ?
3
WhiskeyTaster:
Mam pytanie o definicję podzbioru oraz podzbioru właściwego. A jest podzbiorem B, czyli A ⊆ B ⇔ dla dowolnego x, x ∊ A i x ∊ B. Z kolei podzbiór jest właściwy, jeśli A ⊆ B i A ≠ B. Czyli z
3
5sg:
dx/√x+3*pierwiastek trzeciego stopnia x
2
nie mam pojęcia co ma być moim t. Wspólny ułamek 2 i 2/3?
7
nickODEM:
Z urny w ktorej sa 2 kule biale i 3 czrne losujemy ze zwracaniem po dwie kule, az do momentu wylosowania kul o roznych kolorach. Zmienna losowa X oznacza liczbe losowan. Oblicz
3
Alicja:
Współrzędne biegunowe w trójkącie
0
hejszyszki:
Proszę o Pomoc z zagadką logiczną
1
nickODEM:
Zmienna X ma rozkład gamma o parametrach n=2, b=1. Wyznacz rozkład zmiennej losowej Y=e
x
.
129
Bartek:
2
glazurnik:
Dany jest zbiór A = {1,2,3,4,5}. Liczba funkcji f : A → A, których zbiór wartości jest dwuelementowy wynosi:
1
UW:
Obliczyć kąt α między przekątnyi równoległoboku zbudowanego na wektorach: a
−
=[2,1,1]
3
wowowo:
Napotkałem takie zadanie − żadne z rozwiązań nie jest poprawne, jednak nie potrafię uzasadnić czemu.
5
wowowo:
Trafiłem na takie zadanie, jednak nie jestem pewien co do ostatecznej odpowiedzi.
1
UW:
dane są punkty A(1,2,3) B(3,4,5), C(2,4,7) znaleźc wektor a, jeżeli a=(AB◯BC)CA
9
barin:
Hej, czy możliwym jest napisanie OM w rok jeśli mam dobrego nauczyciela? tzn może nie od zera
2
ketonals:
wytlumaczy mi ktos czemu wynik jest 2sqrt(2)exp(135stopni) a mi wychodzi 2sqrt(2)exp(45stopni) jestem pewny ze matematycznie licze to dobrze tylko pomijam jakis wazny szczegol/zasade,
3
Ania:
x−z=0 Mam problem: Jak bedzie wygladac rozwiązanie?
33
kiko:
jak przygotować sie w 7 miesięcy do matury rozszerzonej z matematyki?
8
Rurka:
Mam zadanie :Rozwiąż równanie różniczkowe:
2
sbrkt:
Hej, spotkałem się z dwoma identycznymi treściowo zadaniami i różnią się one jedną odpowiedzią, mam do nich klucz.
17
Adamm:
a
3
+b
3
+c
3
=42 jak to rozwiązać?
0
xxx:
Z dostarczonej partii cytryn należy wylosować próbę w celu ustalenia średniej wagi jednej cytryny (przyjmuje się, że rozkład wagi jest normalny). Ze względu na nieznajomość odchylenia
2
Wojak:
75°30' co to oznacza
12
Michał:
Jakie książki polecacie do nauki matematyki na 1 semestrze studiów informatycznych? Mam narazje tylko analizę w zadaniach Krysicki Włodarski
6
5sg:
Czy można robić całki metodą tabelaryczną? Jest ona znacznie prostsza i szybsza, niż ta przez części.
18
Nowa:
Cześć , mógłby ktoś mi wytłumaczyć kiedy pochodna jest złożona a kiedy nie i jak ją rozpoznać ,bo wiem tylko ,że jeżeli nie jest na karcie wzorów z pochodnych to jest złożona ,ale
3
Tymon:
Zbadaj zbieżność jednostajną szeregu:
3
hubert:
:::rysunek:::
1
Matematik:
Cześć,
4
Ania:
Chcę wyznaczyć postać macierzy A=[ 1 1]
5
kicerel:
Zmagam się z pewnym zadaniem. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego suma trzech tangensów w trójkącie może się równać więcej niż 3?
11
Blue:
Rozwiąż równanie sin6x− sin3x = 0
6
uwu:
Hej, czy zna ktoś jakieś dobre materiały np. w internecie żeby nauczyć się i zrozumieć małe twierdzenie fermata i ogólnie kongruencje? Z góry dzięki
8
214:
całka 3x
2
e
x
dx t=e
x
3
Nikto0:
Witam. Proszę o pomoc bo wynik jest inny niż w odpowiedziach. W prostokąt o bokach długości 24 i 32 wpisano w sposób pokazany na rysunku dwa styczne okręgi o
5
ogrekpl:
Zadanie z algebry − odwzorowania liniowe
7
214:
e
x
cos3xdx u=e
x
v'=cos3x
0
Nikola:
Przy okraglym stole siedzi 3 graczy rzucajacych kostke do gry. Kostka zostaje u zawodnika gdy wyzuci
4
Kuba:
:::rysunek::: Witam prosiłbym o sprawdzenie rozwiązania.
3
Ania:
1)
26
Nikto0:
Witam. Proszę o pomoc w zadaniu. Dlaczego podpunkt b mi nie wychodzi (proszę o wyjaśnienie) Pani Joanna ma troje dzieci: Alę, Anie i Tomka. Ala, najmłodsza z trójki rodzeństwa, ma dwa
3
magda:
Sprawdzić, że k−kostka Q
k
ma 2
k
wierzchołków, k · 2
k−1
krawędzi oraz jest grafem regularnym stopnia k
1
magda:
Wykazać ze liczby nastepujacych struktur sa liczbami Catalana: a) ciagi binarne skladające się z n zer i n jedynek takie, ze dla kazdego
7
ss:
Co mam podstawić za t? 1/ctgxsin
2
x*dx
3
Tomek:
:::rysunek::: Cześć
13
marli:
hej mam Wyznaczyc rozwiazania rekurencji: a) a
n+1
= 3a
n
+ 2n + 1, a0 = 0
2
Tomek:
x(x
2
−1)
7
nie wiem, co mam podstawić za t bo mi nie wychodzi.
8
michał:
Na boku CD równoległoboku ABCD obrano punkt M tak, że odcinek AM
6
Ania☀️:
W trojkącie prostokątnym wpisano okrąg o promieniu 3{3}. Wierzchołek jednego z katów ostrych trojkata jest oddalony od środka okręgu o 6{6}. Oblicz długość boków trojkąta.
1
Ngc6334:
Oblicz: (1
1
*1!)*(2
2
*2!)*(3
3
*3!)*...*(n
n
*n!)
16
wania:
Oblicz wariancję i odchylenie standardowe serii danych: a) 1,2,2,3,3,1,2,9,1
6
wania:
Czy może ktoś sprawdzić mi zadanie? nie do końca czuję, że jest poprawne
23
Danioh:
Witam, czy to konkretne podstawienie jest prawidłowe dla tych całek?
18
Carla:
x
4
+ 2x
3
− 2x
2
− 3x −18 = 0
3
kacper:
W ciągu arytmetycznym, który ma czterdzieści wyrazów suma wyrazów
7
Nauka:
Często się słyszy, że matematyki trzeba się uczyć na rozumienie, a nie na pamięć czy schematy. Zatem może mi ktoś zademonstrować przykład uczenia na pamięć, a na rozumienie?
6
klara:
Usuń niewymierność z mianownika:
2
√
2
+
√
3
−1
3
Tomek:
y=(x−1)
3
/(x+1)
2
y=x
3
/x
2
−4
7
marli:
Przypiszmy kropce w kodzie Morse'a długość jeden, a kresce długość . Przez długość zdania kodowego rozumiemy sume długości wszystkich kropek i kresek w zdaniu. Wyznaczy¢ zależność
9
WhiskeyTaster:
Chcę wiedzieć, czy dobrze wszystko rozumiem: Napisz macierz rzutu ortogonalnego na podprzestrzeń R
4
zadaną równaniem x
1
− 2x
2
+ x
3
− 3x
4
= 0 w bazie standardowej.
5
Ziółek:
mam taki uklad rownan:
2
Aleksandra :
Mam takie pytanie czy 2
√
2
+2
√
2
=4
√
2
?
6
marli:
Pomocy! nie wiem jak się zabrać skoro nie mam czesci wspolnej ANG+FRAN i NIEM+ANG.
2
Kasia:
Układ (x
1
, x
2
,..., x
r
) jest liniowo niezależny, gdy nie jest on liniowo zależny, czyli gdy każda nietrywialna kombinacja liniowa tych wektorow jest różna od wektora zerowego.
5
marli:
mam zadanie pomoże ktos czy dobrze rozumuję
2
Ania:
Podaj przykład przekształcenia afinicznego trójwymiarowej przestrzeni afinicznej nad R, które nie jest identycznością.
3
Ania:
W jakim układzie hiperbola ma równanie kanoniczne?
5
Alex:
Doświadczenie polega na wylosowaniu liczby z przedziału <0,1>, niech A będzie zdarzeniem: wylosowana liczba jest większa od a i mniejsza od b (0<a<b<1). Wykonaj N=1000 powtórzeń.
3
uwu:
wykaż że: tg20° + 4sin20° =
√
3
1
Kamil:
Oblicz granicę funkcji
0
Max:
Dane są punkty A(−1), B=(−5), C=(3) .
7
Sandra:
Dana jest funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej f(x)= −2(x−3)
12
Pic:
Wielbłąd znajduje się w punkcie (14,0) i biega z prędkością 15. Karawana z wodą znajduje się w punkcie (14,10) i porusza się z prędkością 10 po prostej y=10 w kierunku punktu (0,10). W
2
mateo:
Wykaż,że każda prosta przechodząca przez środek okręgu wpisanego w trójkąt
10
fr:
Ile różnych liczb nieparzystych czterocyfrowych o różnych cyfrach można utworzyć z cyfr 0 1 2 5 6 8?
4
WhiskeyTaster:
Mam pytanie odnośnie dopełnienia ortogonalnego przestrzeni liniowej. Otóż zastanawiam się, czy jest inny sposób niż ułożenie układu równań i rozwiązanie go. Czy są jakieś inne, sensowne
2
uwu:
Znajdź wszystkie wartości x∊<−π;3π> dla których:
4
Ania:
Zbadaj zbieżność szeregu:
2
marli:
pomoze ktoś?
Ile jest piecioliterowych ciagów zbudowanych z liter a, b, c, d, e, f, w których:
17
Nowak:
Dla każdych x,y E R jezeli x<y to istnieje z E R takie ze x<z<y (udpwodnij lub pokaz kontrprzyklad)
5
Mikko:
limx>1=(x
2
−1)
l
n
podstawiam 1 i mogę korzystać z reguły l'hospitala, ale wychodzi mi takie coś 2x
l
n
czyli
10
Seba:
Napisz zdanie rownoznaczne p →(q→p) w ktorym wystepuje tylko ¬ i V
6
Pic:
Punkty M i N są środkami boków AD i BC prostokąta ABCD. Punkt P leży na półprostej CD poza odcinkiem CD. Punkt S jest punktem przecięcia prostych PM i AC. Wykazać że kąty PNM i SNM mają
1
piotrek:
Udowodnij, że dowolna nieskończona grupa G ma nietrywialną podgrupę H (H ≠ G, {e}).
2
mateo:
a−b
a−c
b−c
Wiedząc, że
+1=
−
a+c
b+c
a+b
oblicz wartość wyrazenia
2
Pomoc123:
Określić znak liczby tg2+cosπ Jak z wykresu tangensa odczytać Tg2?
10
Sandra:
Wiadomo, że miejscami zerowymi funkcji f(x)=3x
2
+bx+15 są liczby całkowite. Oblicz b.
1
Aleksandra:
:::rysunek::: Witam, mam pytanie. Liczę:
8
Ziółek:
czesc wszystkim, mam problem z takim rownaniem rozniczkowym:
11
mnmn:
Rzucamy 5 kostkami do gry. Ile jest możliwości takiego wylosowania by co najwyżej na 2 kostkach odsłoniły się takie same ścianki. Przypadek I na każdej kostce jest inna ścianka 6*5*4*3*2,
1
Ania:
Dla jakich λ f:R
4
−−−>R
3
f(x,y,z,t)=(x−y+3z−2t, 2y+4z+3t, y+(λ
2
+6)z+t) jest epimorfizmem? Z góry dziękuję za pomoc.
2
zadanie:
Przeksztalcic formule zdaniowa (q⇒p)⋀(p⋁r) do krotszej, rownowaznej postaci, tak by kazda
1
michał:
W trapezie ABCD , AB II CD jedna z podstaw jest 4 razy dłuższa od drugiej W jakim stosunku przekątne dzielą odcinek łączący środki ramion trapezu
14
Kondzio:
Witam
Mam pomnożyć permutację p(12345)(6) i q(12463)(5)
4
Bart:
F(x)=1/2−x Druga to f(x)=exp(pierwiastek trzeciego stopnia√x)
3
KRZYchu:
Przeprawa łódką 20 km w dół rzeki i z powrotem trwa 7h. Równocześnie z łódką z tego samego miejsca wypłynęła tratwa, którą spotkano w drodze powrotnej w odległości 12 km od miejsca
1
KRZYchu:
Udowodnij, że jeżeli a≠b, b≠c, c≠a, to
b−c
c−a
a−b
2
2
2
+
+
=
+
+
(a−b)(a−c)
(b−c)(b−a)
(c−a)(c−b)
a−b
b−c
c−a
39
Ewwa:
Mam małą lukę w pamięci (matematyka to nie jest moja mocna strona
Jak mam przemnożyć ze sobą pierwiastki różnego stopnia
? Szukałam długo na necie czegoś co mogłoby
9
ite:
7
WhiskeyTaster:
Nie wiem, jak to porządnie uzasadnić: Uzasadnij, że jeśli wielomian charakterystyczny macierzy A ma postać σ(λ) = λ
4
, to A
4
= 0.
2
Lukasz:
Lód i posypka cz.2 Cześć! Mam takie zadanie.
5
Ania:
Wyznacz macierz odwzorowania f:R
2
[x]−−−>R
1
[x], w(x)l−−−>w'(x) w bazach B(R
2
[x])=(x
2
,x,1) i B(R
1
[x])=(x,1)
11
Bai Qian Qian:
Zadanie nr 8 Dla jakich wartosci parametru a zbior rozwiazan nierownosci
9
Takie Tam:
Na korytarzu znajduje się 100 szafek. Znudzony pan odźwierny postanowił otworzyć wszystkie
14
stereometria_to_zło:
Krawędź boczna ostrosłupa trójkątnego prawidłowego długości 12 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60
o
. Oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa.
12
stereometria_to_zło:
Trójkąt równoboczny o obwodzie 12 cm obraca się dookoła prostej przechodzącej przez jego wierzchołek i równoległej do przeciwległego boku. Oblicz objętość i pole powierzchni
3
mat:
Liczba a jest większa od liczby b o 20%. O ile procent liczba b jest mniejsza od liczby a?
2
nienawidzę prawdopodobieństwa:
W pierwszej urnie znajduje się 5 kul białych i 4 czarne, a w drugiej 6 białych i 8 czarnych. Wyjęto jedną kulę z pierwszej urny i nie oglądając jej włożono do drugiej. Z drugiej urny
3
Ziółek:
prosze o pomoc z takim rownaniem:
8
nienawidzę prawdopodobieństwa:
Ze zbioru: 0, 2, 3, 5, 6, 8, 9 wybrano trzy liczby i utworzono z nich liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba ma różne cyfry i jest podzielna przez 5.
2
Ziółek:
jak ugryzc takie rownanie rozniczkowe?
7
michal cynarski:
Wykaż, że jeśli wielomian W(x)=x
4
+ax+b ma pierwiastek dwukrotny to 27a
4
=256b
3
4
michał:
14
michał:
W trójkącie ostrokątnym ABC dane są długości:
8
TiReX:
wyznacz i zaznacz na płaszczyźnie zbiór wszystkich z spełniających warunek: |z|+|z−2j|=2, gdzie z to liczba zespolona
6
Bai Qian Qian:
Zadanie nr 7 1) Dla jakich wartosci parametru a nierownosc
15
Tymon:
:::rysunek::: Obliczyć całkę
D
∫∫sinxcosy dxdy na obszarze trójkąta o bokach w punktach A(0,0), B(a,0),
14
Bai Qian :
Prosze o wytlumaczenie takich granic (jak je wyprowadzic)
2
lukasz:
Cześć! Mam takie zadanie.
8
Ziółek:
hej, jakie bedzie pole obszaru ograniczonego takimi krzywymi:
3
Ola:
:::rysunek::: Cześć mam problem z zadaniem obliczania momentu bezwładności z kołem. Trzeba wyznaczyć środek
1
Ania:
Oblicz bazę przestrzeni {f∈Hom(R
2
, R
2
):f([−1,1])=[0,0]}. Wyznacz wzory odwzorowań tworzących bazę.
3
WhiskeyTaster:
Proszę o sprawdzenie zadania. Mam znaleźć wszystkie rozwiązania równania macierzowego: A
2
=
4 1
0 4
.
Na początku przy pomocy tw. Jordana "diagonalizuję" macierz. Jedyną dwukrotną wartością własną
9
Krzysiek:
Witam mam problem z taką granicą
2
Bai Qian :
Mamy max (x∊X) f(x)+max (x∊X) f
1
(x)≥ max (x∊X) (f(x)+f
1
(x))
11
X:
Podaj wartość x |x|=−3
1
KRZYchu:
Liczby rzeczywiste x,y,a spełniają warunek x+y=a−1 i xy=a
2
−7a+14 . Dla jakiej wartości a suma kwadratów x
2
+y
2
osiąga największą wartość
4
Natalka:
Za 7 lat syn będzie dwa razy młodszy od swojej mamy. Natomiast, gdy syn będzie miał dwa razy więcej lat niż ma teraz, to jego mama będzie miała 52 lata. Oblicz, ile lat ma teraz każde z
1
ciekawy:
czy można projektując bazę danych techniką ERD napisać program we wzorcu projektowym MVC? to są chyba dwie inne rzeczy, bo skupiamy się w erd na projekcie jakby bazy danych, prawda?
3
figura:
5
Eryk:
√
n
√
n+
√
n+
√
n
gwoli ścisłości − w mianowniku jest pierwiastek z (n + pierwiastek z (n plus (pierwiastek z
6
jack:
Hej, pomoże mi ktoś z tym przykładem i dokładnie wytłumaczy
4
Machine:
Udowodnij, że A∩B⊆A
8
BAI PING TING:
Funkcja kwadratowa Mam rownaie kwadratowe
3
ite:
Wykresem funkcji zdaniowej ∀x(x
2
+ y
2
> z) w dziedzinie liczb rzeczywistych jest zbiór
8
ite:
Jaki jest wykres funkcji zdaniowej ∃x∀y(y
2
+1 ≥ x
3
+z) w dziedzinie liczb całkowitych?
10
funkcja kwadratowa:
Funkcja f(x) = −x
2
+ bx + c przyjmuje wartości ujemne dla x∊(−3,4). Wyznacz brakujące współczynniki.
2
KRZYchu:
Hurtownik, sprzedając długopisy w cenie 2 zł za sztukę, dziennie sprzedawał 420 sztuk. Zauważał, że przy obniżce o 1 gr sprzedaż rośnie o 6 sztuk dziennie. Hurtownik kupuje
3
Paulina:
Podstawą graniastosłupa jest trapez prostokątny o podstawach 5cm i 8cm oraz kącie ostrym 35 stopni.
3
Ania:
Czy każda przestrzeń wektorowa ma bazę ortogonalną? Proszę o uzasadnienie odpowiedzi, z góry dziękuję.
1
Paulina:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma 6cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej, jeśli przekątna ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni.
4
Paulina:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego ośmiokątnego o krawędzi podstawy 3cm i wysokości H=8cm
1
KRZYchu:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta o równaniu y=(m−3)x+m+2 przecina parabolę o równaniu y+x
2
+(2m+2)x+m+6 w dwóch różnych punktach o pierwszych współrzędnych
2
trawnik:
W ciągu godziny Jasiu skosił 3/4 trawnika. Ile czasu zajmie mu skoszenie pozostałej części, jeżeli cały czas będzie pracować w tym samym tempie?
5
michal cynarski:
1
1
Wiedząc, że x≠0 i x
2
+
=a oraz a≥2 wykaż, że x
10
+
=a
5
−5a
3
+5a
x
2
x
10
2
Ania:
B
R
2
nad R = ((1,0),(0,1)) A jakby wyglądało B
R
2
nad C?
25
BAI PING TING:
Zadanie nr 5 Rozwiaz nierownosc
4
uwu:
wykaż, że jeśli a, b, c, są liczbami dodatnimi, różnymi od 1 to
1
wigle:
Proszę o stworzenie strony z dostępnym formularzem, który zawiera pola: 1. file – wybór pliku do wysłania,
4
adam:
Ciąg a
n
jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 2 i czwartym wyrazie równym a
4
= 6 . Ciąg b
n
dla dowolnego n≥1 spełnia warunek a
n
+ log
3
b
n
= 0 . Oblicz granicę lim(n→+
∞
)
1
michał:
Przekątna trapezu podzieliła trapez na dwa trójkąty których stosunek pól jest równy 5/13
5
uwu:
Liczby a, b, c, dodatnie i różne od jedności są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
3
michal cynarski:
Niech a,b,c oznaczają długości boków pewnego trójkąta. Czy równanie b
2
x
2
+(b
2
+c
2
−a
2
)x+c
2
=0 ma pierwiastki rzeczywiste
12
ite:
Niech r ⊆ P(N) ✖ P(N) będzie taką relacją, że XrY wtedy i tylko wtedy gdy istnieje skończony
2
michal cynarski:
Wykaż, że jeżeli liczby całkowite a i b spełniają warunki: 17 jest dzielnikiem a−7 i 17 jest dzielnikiem b−6 to 17 jest również dzielnikiem liczby 2a+3b+2
1
Ania:
Mam pytanie: Przy założeniu, że przestrzeń V jest skończenie wymiarowa, ile jest równy wymiar sumy algebraicznej?
2
ite:
Ile jest wszystkich możliwych relacji przeciwzwrotnych w zbiorze określonych w n−elementowym
13
BAI PING TING:
Zadanie nr 6 A) Dla jakich wartosci parametru m rownanie :
2
michal cynarski:
1
1
Wiedząc,że x≠0 oraz x
2
=
=a i a≥2 wykaż, że: x
10
+
=
x
2
x
10
4
Ania:
Wyznaczyć bazę przestrzeni ilorazowej V/W, gdy V=M
2
(R),
5
ite:
Dane są dwa zbiory skończone: |A|=n, |B|=m.
2
WhiskeyTaster:
Zadanie: Sprawdź, że jeśli v jest wektorem własnym A dla wartości własnej λ, a P jest macierzą odwracalną, to Pv jest wektorem własnym PAP
−1
dla wartości własnej λ. Wywnioskuj stąd, że
4
WhiskeyTaster:
Mam takie dwa zadania, przy czym z jednym ma problem: (1) Napisz macierz przekształcenia liniowego F: R
3
[x] → R
3
[x] takiego, że F(x
2
+ x) = 2x
2
2
Ania:
Sprawdzić, czy wektory (warstwy) (1,0,0)+U , (0,1,1)+U są liniowo niezależnymi wektorami przestrzeni
10
Renata:
Wczoraj na spotkaniu rodzinnym Magda zadała zadanie z poziomu szkoły podstawowej, którego nie potrafię rozwiązać:
18
BAI PING TING:
:::rysunek::: Zadanie nr 3
3
ite:
p⇒¬(¬p⇒p)
23
BAI PING TING:
:::rysunek::: Mam pytanie
28
ite:
4
Nowy:
x
2
− 4
f(x) =
|x| − 2
11
BAI PING TING:
A) Suma liczby trzycyfrowej i liczby otzrymanej z napisania poprzedniej liczby w odwrotnej kolejnosci jest rowna 444
6
Ice Tea:
Zadanie które sam wymyśliłem ponieważ ciekawi mnie odpowiedz na to pytanie.
4
Ktos123:
Jak udowodnić to twierdzenie?
4
KamilWilk:
Dzień dobry
1
KamilWilk:
Poprosze o pomoc z kolejnym zadaniem ,które sprawia mi trudność zależy mi na jego wytłumaczeniu
1
KamilWilk:
Witam Jak rozwiązac nierówność trygonometryczna :
1
KamilWilk:
Dzien dobry
11
Luna :
jak obliczyć to zadanie ?
√
7/9
+
√
9/7
13
6latek:
Dobry wieczor
Milu
Pozdrawiam serdecznie Juz jestem na forum
24
uwu:
25
WhiskeyTaster:
Proszę o sprawdzenie dwóch zadań. (1) Uzasadnij, że jeśli liniowy układ równań ma więcej niż jedno rozwiązanie, to ma ich
6
michal cynarski:
Może mi ktoś pomóc
2
Tymon:
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami: 2z = x
2
+ y
2
2
michal cynarski:
może ktoś pomóc
1
michal cynarski:
Lewa strona to suma szeregu geometrycznego − rozwiąż równanie
9
zdzisia:
Co oznacza taki symbol z trzema poziomymi kreskami? ≡
5
michal cynarski:
Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a,b,c spełniających warunek
√
a
+
√
b
+
√
c
=3 prawdziwa jest nierówność 1/
√
a
+1/
√
b
+ 1/
√
c
≥3
6
michal cynarski:
Wykażm, że jeżeli dwie liczby rzeczywiste x i y spełniają warunek x+y =2 to x
4
+ y
4
≥2
8
michal cynarski:
Znajdź najmniejszą wartość ułamka x
4
+x
2
+5/(x
2
+1)
2
8
michal cynarski:
Wykaż, że jeżeli wielomian ax
3
+bx
2
+cx+d ma dwa pierwiastki będące liczbami przeciwnymi to ad=bc
4
michal cynarski:
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)= x(x+1)(x+2)(x+3) oraz argumenty dla których ją osiąga
5
michal cynarski:
Supermarket sprzedając jabłka w cenie 3 zł za kilogram, dziennie sprzedawał 400kg. Zauważono, że przy obniżce o każde 10 gr sprzedaż rośnie o 100 kg. Supermarket kupuje jabłka od sadownika
3
Jacku:
Ze zbioru liczb (1,1,2,2,3) losujemy ze zwracaniem 101 razy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb jest S≥180
archiwum 2035,
2034
,
2033
,
2032
,
2031
,
2030
,
2029