matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sześciokąt
michał:
Wewnątrz sześciokąta foremnego ABCDEF wybrano punkt M Wykaż,że suma pól trójkątów BCM,DEM i AFM jest równa połowie pola sześciokąta
15 sie 21:43
Adamm:
Wynika bezpośrednio z
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Vivianiego
15 sie 22:02
Eta:
9a
2
√
3
9a
2
√
3
3a
2
√
3
PΔ=
⇒ 3w+3u+3v=
⇒ w+u+v=
4
4
4
suma pól tych trójkątów z zadania oznaczam S
3a
2
√
3
S=w+u+v=
4
a
2
√
3
3a
2
√
3
P(sześciokąta) = 6*
=
4
2
zatem S=0,5P c.n.w.
15 sie 22:50
Mila:
Ładny wiatraczek
15 sie 23:26
Eta:
16 sie 00:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick