potrzebne na zaraz
michal cynarski: Wykażm, że jeżeli dwie liczby rzeczywiste x i y spełniają warunek x+y =2 to x4 + y4≥2
7 sie 20:06
Adamm:
interpretacja geometryczna wszystko załatwia
7 sie 20:10
Adamm:
a, przepraszam, tam są czwarte potęgi
gdyby były drugie to by załatwiała
zastosuj nierówności między średnimi do |x| i |y|
7 sie 20:13
michal cynarski: jak
7 sie 20:15
Adamm:
normalnie
4√(x4+y4)/2 ≥ (|x|+|y|)/2
7 sie 20:15
jc:
4=(x+y)2 ≤ (x+y)2 + (x−y)2 = 2(x2+y2)
2 ≤ x2+y2
i jeszcze raz podobnie
4 ≤ (x2+y2)2 ≤ (x2+y2)2 + (x2−y2)2 = 2(x4+y4)
2 ≤x4+y4
7 sie 20:19
michal cynarski: dzięki
8 sie 08:42