czy można tak?
5sg: Czy można robić całki metodą tabelaryczną? Jest ona znacznie prostsza i szybsza, niż ta przez
części.
26 sie 15:09
5sg: na przykład cała x4ex dx
rysuję dwie kolumnty
I II
+x4 ex
−4x3 ex
+12x2 ex
− 24x ex
+24 ex
0 ex
i mnożę kolejno 1 wiersz 1 kolumny z 2 wierszem 2 kolumny,
2 wiersz 1 kolumny z trzecim wierszem 2 kolumny itd i wychodzi wynik
26 sie 15:14
ICSP: skuteczna tylko w przypadku całek ∫ xn ex dx gdzie n ∊ N+
26 sie 15:52
5sg: okej, dzięki za odpowiedź
26 sie 16:02
5sg: e3xdx
jak to zrobić?
tylko że jest pierwiastek 3 stopnia x w potędze
26 sie 16:07
ICSP: t = 3√x
26 sie 16:09
Mariusz:
26 sie 2019 15:52
nie tylko
Tam gdzie występuje potrzeba całkowania przez części
zwłaszcza wielokrotnego , tam gdzie występują całki zwrotne itp
Jednak czasami dla każdego całkowania przez części trzeba ułożyć oddzielne tabelki
∫cos(ln(x))dx
I II
+ cos(ln(x)) 1
| | 1 | |
=xcos(ln(x))−∫(−sin(ln(x)) |
| )xdx |
| | x | |
=xcos(ln(x))+∫sin(ln(x))dx
I II
+ sin(ln(x)) 1
| | 1 | |
xsin(ln(x))−∫(cos(ln(x)) |
| )xdx |
| | x | |
xsin(ln(x))−∫cos(ln(x))dx
∫cos(ln(x))dx=xcos(ln(x))+xsin(ln(x))−∫cos(ln(x))dx
2∫cos(ln(x))dx=xcos(ln(x))+xsin(ln(x))
| | 1 | |
∫cos(ln(x))dx= |
| x(cos(ln(x))+sin(ln(x)))+C |
| | 2 | |
26 sie 17:44