zasada włączania wyłączania
marli: Pomocy! nie wiem jak się zabrać skoro nie mam czesci wspolnej ANG+FRAN i NIEM+ANG.
W trzydziestoosobowej klasie dwudziestu uczniów uczy sie jezyka angielskiego, czternastu jezyka
niemieckiego, a dziesieciu francuskiego. Jezli zadne
dziecko nie uczy sie wszystkich trzech jezyków, a osmioro nie uczy sie zadnego,
to ilu uczy sie niemieckiego i francuskiego?
21 sie 20:34
marli: chodzi o to ze tylko 2 nie ucza się angielskiego czy mam część współna
21 sie 20:45
ite:
ilość elementów w sumie trzech zbiorów osób uczących się liczymy tak:
|A|+|F|+|N|−|A∩F|−|F∩N|−|N∩A|+|A∩F∩N|=30−8 ← wiemy, że tyle osób w tej klasie uczy się języków
20+10+14−|A∩F|−|F∩N|−|N∩A|+0=22
44−|A∩F|−|F∩N|−|N∩A|+0=22
|A∩F|+|F∩N|+|N∩A|=22 jaki stąd wniosek?
21 sie 22:11
marli: doszłam do tego samego i nie wiem
21 sie 22:52
21 sie 22:53
marli: Bo ciagle myślałam ze trzeba podać |F∩N|
21 sie 22:59
ite:
Ilość osób uczących się po dwa języki jest taka sama jak wszystkich uczniów tej klasy uczących
się języków /22:11/.
Czyli te dwie osoby, które nie uczą się angielskiego, uczą się jednocześnie francuskiego i
niemieckiego.
22 sie 07:09