usuń niewymierność z mianownika
klara: Usuń niewymierność z mianownika:
| | 2 | | √2+√3+1 | | 2(√2+√3+1) | |
( |
| )( |
| )= |
| |
| | √2+√3−1 | | √2+√3+1 | | (√2+√3)2−1 | |
Wiem jak dalej to przeliczyć, ale nie rozumiem czemu przez taką liczbę mnożymy a później w jaki
sposób przełożono to na wzór skróconego mnożenia
21 sie 16:59
Mila:
W mianowniku masz dwie liczby niewymierne:
√2 i
√3.
Po wymnożeniu j.w nie zmienisz wartości ułamka i w mianowniku otrzymasz :
2+2
√6+3−1=4+2
√6=2*(2+
√6)
Zatem mamy:
| 2*(√2+√3+1) | |
| Co teraz możesz zrobić? |
| 2*(√6+2) | |
21 sie 17:11
Chu Bei Jie: Mozemy pomnozyc licznik i mianownik tego wyrazenia przez (√6−2)
22 sie 11:37
Mila:
To było pytanie dla
Klary, która jak widać nie jest zainteresowana.
22 sie 17:33
Jolanta: jeżeli masz w mianowniku np
√8 to wystarczy licznik i mianownik pomnożyć przez
√8
ale jeżeli jest w mianowniku np 2−
√8 korzystasz ze wzoru
(a−b)(a+b)=a
2−b
2
| 5 | | 5*(2+√8 | | 10+5√8 | |
| = |
| = |
| =.. |
| 2−√8 | | (2−√8)(2+√8) | | 4−8 | |
w tym przykładzie
√2+
√3 to nasze a 1 to b
22 sie 21:16
Jolanta: Znak zapytania miał być na koncu
22 sie 21:20
BAI PING TING:
22 sie 21:46