relacja równoważności
ite:
Niech r ⊆ P(N) ✖ P(N) będzie taką relacją, że XrY wtedy i tylko wtedy gdy istnieje skończony
zbiór Z o własności X∪Z=Y∪Z.
Sprawdzić, że r jest relacją równoważności. Znaleźć [∅]r.
Czy przechodniość mogę wykazać tak:
XrY ∧ YrW ⇔ ∃ skończony zbiór Z1 taki że X∪Z1=Y∪Z1 oraz ∃ skończony zbiór Z2 taki że
Y∪Z2=W∪Z2.
Niech Z3=Z1∪Z2, suma dwóch zbiorów skończonych jest zbiorem skończonym.
Wtedy również X∪Z3=Y∪Z3 oraz Y∪Z3=W∪Z3, a więc X∪Z3=W∪Z3.
Stąd XrW.
11 sie 19:26
Adamm: Tak
11 sie 19:53
ite:
Jak mogę za pomocą symboli zapisać, że zbiór jest skończony?
Czy do klasy abstrakcji wyznaczonej przez zbiór pusty należą wszystkie zbiory skończone?
11 sie 20:08
Adamm:
|X|<∞ jest chyba szeroko przyjęte
11 sie 20:23
Adamm:
Co jeśli X jest skończony?
Wtedy biorąc Z = ...
Co jeśli X jest w relacji z ∅ ?
Wtedy |X|≤|Z| więc...
11 sie 20:25
ite:
Jeżeli dowolnym X jest skończonym podzbiorem P(N), to przyjmuję, że Z=X i wtedy X∪Z=Z oraz
∅∪Z=Z.
Czyli X∪Z=∅∪Z → ∅rX.
11 sie 21:35
Adamm:
Dokładnie. A jeśli X jest w relacji z ∅, to nie ma bata, musi być zawarty w Z, więc skończony
12 sie 00:44
ite: Czy nieskończone podzbiory P(N) tworzą nieskończenie wiele nieskończonych klas abstrakcji?
12 sie 09:51
Adamm:
Przecież można zawrze 'rozrzedzać' zbiór wszystkich liczb naturalnych
i tak w kółko
1, 2, 3, 4, 5, 6, ...
1, 3, 5, 7, 9, 11, ...
1, 5, 9, 13, 15, ...
jako jedna z możliwości
12 sie 10:53
Adamm: zawsze
12 sie 10:53
ite: Do tej samej klasy abstrakcji co {1, 5, 9, 13, 15, ...} będą należeć też {9, 13, 15, ...}, {2,
9, 13, 15, ...}, tak?
12 sie 11:40
Adamm:
ważne jest tylko to co w nieskończoności
12 sie 13:27
ite:
Tak jak w życiu...
Dziękuję za pomoc w zadaniu!
12 sie 15:28