ciąg arytmetyczny + geometryczny
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc w zadaniu. Dlaczego podpunkt b mi nie wychodzi (proszę o wyjaśnienie)
Pani Joanna ma troje dzieci: Alę, Anie i Tomka. Ala, najmłodsza z trójki rodzeństwa, ma dwa
lata. Gdyby najstarszy z tej trójki Tomek był o rok młodszy, to zapisując wiek dzieci od
najmłodszego do najstarszego, otrzymalibyśmy ciąg arytmetyczny, a gdyby Tomek był o rok
starszy, to otrzymalibyśmy ciąg geometryczny.a) Oblicz wiek Ani
b) Za ile lat, zapisując wiek dzieci od najmłodszego do najstarszego, otrzymamy ciąg
geometryczny? Ja zrobiłam b) tak 2q=4+x , 4q=7+x układ równań nie wiem dlaczego to jest źle.
21 sie 15:05
Jerzy:
x − wiek Ani
Mamy:
2 , x , y − 1 − c.arytm.
2 , x , y + 1 − c.geom
2x = 2 + y − 1 = y + 1
x2 = 2(y+1)
x2 = 2*2x
x2 − 4x = 0
x(x − 4) = 0 ⇔ x = 4
Ania ma 4 lata
21 sie 15:12
Jerzy:
b)
Mamy ciąg: 2 , 4 , 7
Chcemy za x lat mieć ciąg geometryczny:
(4 + x)2 = (2 + x)*(7 + x)
21 sie 15:21
Jerzy:
Rozwiązanie: x = 2 , czyli za 2 lata : ( 4 , 6 , 9) − ciąg geometryczny
21 sie 15:23
Nikto0: A co jest złego w moim rozumowaniu?
21 sie 15:42
Jerzy:
Wszystko.
21 sie 17:07
Nikto0: A jakby zamiast 2,4,7 był ciąg arytmetyczny 2,4,6 to nie można by było zrobić tak jak ja?
22 sie 13:03
Blee:
Ale w treści zadania masz jasno podane że ich wiek NIE JEST ciągiem arytmetycznym, więc to
ucina rozważania
22 sie 13:28
Jerzy:
Jak uzasadnisz swoje równania: 2q = 4 + x oraz 4q = 7 + x ?
22 sie 15:29
Nikto0: A jak zmienię to na (2+x) razy q = 4+x i (4+x) razy q = 7+x to wychodzi x=2
22 sie 17:20
Jerzy:
A ile wynosi q ?
22 sie 17:22
Nikto0: q=3/2
22 sie 17:24
Nikto0: Dobrze jest teraz?
22 sie 17:30
Jerzy:
A skąd masz q = 3/2 ?
22 sie 17:54
Nikto0: z układu równań
22 sie 17:54
Jerzy:
Z którego ?
22 sie 18:08
22 sie 18:12
Nikto0: Coś jest źle?
22 sie 18:30
Jerzy:
Wszystko. Kto napisał te brednie ?
22 sie 18:48
Nikto0: Ja.To przypadkiem wyszedł mi dobry wynik.
22 sie 18:52
Jerzy:
Przypadek,bo zero logiki.
22 sie 18:55
Jerzy:
22 sie 21:39
Nikto0: A mogę się dowiedzieć co w sytuacji gdy mam ciąg 2 4 6 zamiast 2 4 7 i czy da się to rozwiązać
inaczej niż
z zależności między sąsiednimi wyrazami ciągu. Chce wiedzieć jakbym miała gdzieś podobne
zadanie.
24 sie 12:16
Nikto0: albo czy z takimi danymi jak w tym zadaniu czyli 2 4 7 da się rozwiązać inaczej nie korzystając
z zależności
między sąsiednimi wyrazami.
24 sie 12:17
Jerzy:
Przecież to najprostszy sposób, więc nie ma potrzeby "wyważać otwartych drzwi".
24 sie 14:10
Nikto0: A tak z ciekawości chcę wiedzieć jak to by wyglądało to jakoś strasznie skomplikowane?
24 sie 19:43
Mila:
Musisz skorzystać z własności ciągów, bo taka jest treść.
24 sie 21:17