Nierownosc
BAI PING TING: Zadanie nr 5
Rozwiaz nierownosc
6x
3−3x
2+3x−1≥0
szuklaem pierwiastkow wymiernych ale nie znalazlem
czyli 6x
3−3x
2+3x−1=0
i teraz mam to doprowadzic do rownania postaci
x
3+px+q=0 i wzory Cardano?
11 sie 10:48
BAI PING TING: Ja sobie zrobie to zadanie wzorem Cardano (wiec prosze nie robic go tym sposobem )
Natomiast jesli ktos zna prostszy sposob to prosze pokazac .
xiexie
11 sie 12:12
BAI PING TING: szukam pierwiasktow to bede pisal jako rownanie
| | b | | 1 | | 1 | |
podstawienie x=y− |
| = y−(− |
| )= y+ |
| |
| | 3a | | 6 | | 6 | |
dalej
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(y+ |
| )3− |
| (y+ |
| )2+ |
| (y+ |
| )− |
| =0 |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | | 6 | |
skorzystam z wolframa
| | 5 | |
√Δ= |
| >0 jedno rozwiazanie rzeczywiste |
| | 216 | |
y=
3√−q/2+√Δ+
3√−q/2−√Δ
y=
3√5/108+5/216+
3√5/108−5/216
Wracam do podsatwienia
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x=y+ |
| = |
| (3√15+3√5)+ |
| = |
| (1+3√15+3√5}) |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
I no gdzies skopalem bo wynik mi wychodzi przwie dwa razy wiekszy niz w odpowiedzi
| | 1 | |
W odpowiedzi ma x= |
| |
| | 1+3√5 | |
11 sie 15:33
BAI PING TING: Jesli ktos to sprawdzi to bede wdzieczny
Poza tym mam pytanie
czy jesli mam rownanie
Muszse zrobic nastepne podstawienie zeby otrzymac rownanie rozwiazujace ?
11 sie 15:55
Mila:
1)
f'(x)=6x
2−2x+1
6x
2−2x+1=0
Δ=4−4*6<0
6x
2−2x+1>0⇔f(x) − funkcja rosnąca
x
0− miejsce zerowe f(x)
2)
Miejsce zerowe:
6x
3−3x
2+3x−1=0 /:x
3 ( x=0 nie spełnia równania )
| | 3 | | 3 | | 1 | |
(1− |
| + |
| − |
| )+5=0⇔ |
| | x | | x2 | | x3 | |
| | 1 | | 1 | |
3) 2x3−x2+x− |
| ≥0 dla x≥ |
| |
| | 3 | | 1+3√5 | |
===============================
11 sie 16:37
BAI PING TING: dziekuje

Wlasnie wróciłem ze spaceru
11 sie 17:31
Mila:
W Twoim rozwiązaniu powinieneś mieć :
| 1 | | 1+3√5 | |
| (1−3√5+3√25)* |
| = |
| 6 | | 1+3√5 | |
11 sie 17:56
BAI PING TING: W takim razie poszukam u siebie gdzie sie pomylilem .
11 sie 18:09
BAI PING TING: Mila 
Dobry wieczor . Cos mi jednak nie wychodzi .
Wstawialem do wzoru na y zarowno p jak i q
Do obliczenia y napewno wszystko jest dobrze . Zreszta prosze sprawdz jak bedziesz miala chwile
czasu (nie nalegam nie pali sie )
Liczylem to wolframem (nie ukrywam tego)
12 sie 20:55
Mila:
Cardano?
12 sie 21:01
Mariusz:
6x3−3x2+3x−1≥0
Tutaj akurat przydatne mogą być wzory skróconego mnożenia
6x3−3x2+3x−1≥0
5x3+x3−3x2+3x−1≥0
5x3+(x−1)3≥0
(3√5x)3+(x−1)3≥0
(3√5x+x−1)(3√25x2−3√5x(x−1)+(x−1)2)≥0
((1+3√5)x−1)(3√25x2−3√5x2+3√5x+x2−2x+1)≥0
((1+3√5)x−1)((1+3√25−3√5)x2−(2−3√5)x+1)≥0
12 sie 21:28
Mila:
Metoda Cardano.
| | 5 | | 5 | |
y3+ |
| y− |
| =0 to jest dobrze (przeliczyłam) |
| | 12 | | 54 | |
| | 5 | | 5 | |
1) Δ=( |
| )3+(− |
| )2>0 ⇔równanie ma jedno rozw. rzeczywiste |
| | 36 | | 108 | |
| | 125 | | 25 | |
Δ= |
| + |
| = |
| | 36*36*36 | | 108*108 | |
| | 25 | | 5 | | 1 | | 25 | | 1 | |
= |
| *( |
| + |
| )= |
| * |
| |
| | 36*36 | | 36 | | 9 | | 362 | | 4 | |
2)
| | 5 | | 5 | | 10 | | 15 | | 5 | |
U= |
| − |
| = |
| − |
| =− |
| |
| | 108 | | 72 | | 216 | | 216 | | 216 | |
=================
12 sie 21:37
Mila:
Witaj Mariuszu , zobacz wpis 16:37, masz tam wzory skróconego mnożenia.
12 sie 21:39
BAI PING TING: Tak
Milu 
Chodzilo mi o Cardano. mam wnuka w domu wiec nie odpowiedzialem na Twoje pierwsze pytanie .
Jak mi usnie to zobacze twoje rozwiazanie . Xiexie
12 sie 21:44
12 sie 21:49
Mariusz:
Mila właśnie zauważyłem jednak dzielenie przez x3 było zbędne
12 sie 21:52
Mila:
Moje obliczenia krótsze
12 sie 21:55
Mariusz:
Mila chodzi ci o te z 12 sie 21:28
Jeśli chodzi o wzory Cardano to gdybyśmy mu przedstawili
wyprowadzenie tych wzorów w sposób dokładny , odpowiednio go komentując
to mógłby te wzory Cardano samodzielnie uogólnić na równania czwartego stopnia
12 sie 22:06
BAI PING TING: Xiexie(dziekuje ) dziekuje Wam obu za zaangazowanie

Mariusz w sumie mam nawet w ksiazce napisane jak obliczyc delte z rownania stopnia trzeciego
nie doprowadzajac tego rownania do postaci
x
3+px+q=0
jednak chcialem to zrobic
Bylo to zadanie z matury podstawowej

Widze juz ze skopalem delte a co za tym idzie pierwiastek z delty
Delte liczylem ze wzoru
12 sie 22:08
BAI PING TING: Mariusz 
Jak bede miall dosc tych zadan to poprosze Cie o to co napisales w poscie 22: 06
12 sie 22:12
Mariusz:
11 sie 2019 15:33
"skorzystam z wolframa "
To Wolfram podaje rozwiązanie krok po kroku ?
Z tego co pamiętam to kiedyś mieli taką opcję ale ją usunęli
12 sie 22:25
BAI PING TING: | | 5 | | 5 | |
Z wolframa skorzystalem obliczenia postaci y2+ |
| y− |
| =0 |
| | 12 | | 54 | |
Kiedy mialem zainstlowana platna wersje wolfram z torrentow ale jakis kutas zainfekowal mi
komputer i musialem zmienic system
tam moglem robic co mi sie podobalo .
12 sie 22:30
Mariusz:
BAI PING TING
Chcesz pokazać wnukowi wzory Cardano ?
Miał wprowadzone liczby zespolone ?
Płaszczyzna Gaussa
Postać algebraiczna i trygonometryczna
(tutaj przydatny będzie moduł i argument liczby zespolonej)
Podstawowe działania na liczbach zespolonych takie jak
sprzężenie , dodawanie , odejmowanie , mnożenie ,dzielenie
wzór de Moivre , pierwiastki z jedynki jako szczególny przypadek wzoru de Moivre
Znajomość liczb zespolonych ułatwiłaby wyprowadzenie wzorów Cardano
ale można się też obyć bez zespolonych
Jeżeli wnuk nie zna liczb zespolonych to rozwiązywanie równania trzeciego stopnia
trzeba rozbić na dwa przypadki i przypadek gdy wyróżnik równania rozwiązującego
okaże się ujemny trzeba rozwiązać z użyciem trygonometrii
12 sie 22:47
BAI PING TING: Mariusz
Wnuk ma 7lat a wnuczka 12

Juz śpi bo się wyszalal dzisiaj
To bardziej dla mnie .
12 sie 22:52
12 sie 23:08
BAI PING TING:

Juz nie nie mialem
Zobacze na to . Dziekuje

Ten napis to wlasnie dziekuje po chinsku . Dobrej nocy
12 sie 23:14