Równania
Natalka: Za 7 lat syn będzie dwa razy młodszy od swojej mamy. Natomiast, gdy syn będzie miał dwa razy
więcej lat niż ma teraz, to jego mama będzie miała 52 lata. Oblicz, ile lat ma teraz każde z
nich?
x − wiek syna
y − wiek matki
I równanie : 2(x+7)=y
Pytanie teraz jak zabrać się za drugie równanie? Bo nie potrafię wpaść na ten pomysł, proszę o
pomoc
14 sie 23:11
an: mama też się starzeje, zarówno w pierwszym jak i drugim równaniu
14 sie 23:26
Bleee:
Drugie rownanie:
y+x = 52
Bo dokładnie za x lat syn będzie miał dwa razy wiecej (czyli 2x) lat
14 sie 23:39
Bleee:
I tak jak AN napisał − pierwsze równanie błędnie zapisane.
14 sie 23:40
xy:
x−− wiek syna obecnie
y −− wiek mamy obecnie
za 7 lat : x+7 −− wiek syna i y+7 −− wiek mamy
za x lat : x+x= 2x −− wiek syna i x+y= 52lata −− wiek mamy
to otrzymujemy:
rozwiąż ten układ równań ..................
mama ma obecnie 37 lat a syn 15 lat
14 sie 23:57