Równania różniczkowe
Rurka: Mam zadanie :Rozwiąż równanie różniczkowe:
x2(y+2) y' = y+1
Niby rozwiązałam, jak zwykle jednorodne, ale wyszedł mi dziwny wynik:
y + ln(y+1)= − 1/x +c i nie wiem co dalej.
Próbowałam popatrzeć na to jak na niejednorodne i oddzielic tą 1. Ale wynik jest prawie taki
sam.
Myślałam robić podstawienie i próbowałam u=xy, u=y/x, u=y+2. Także nic mądrego nie wyszło.
Jak inaczej to rozwiązać? Albo jak dojść do postaci y=... z mojego wyniku na początku?
26 sie 15:28
26 sie 15:36
26 sie 15:37
Rurka: Dokładnie tak zrobiłam i otrzymałam wynik jak wyżej.
Przeczytaj całość proszę.
26 sie 18:13
Mariusz:
Jeśli chcesz znaleźć jawną postać funkcji y(x)
to musisz skorzystać z funkcji W Lamberta
Jawną postać funkcji x(y) znajdziesz bez korzystania z funkcji nieelementarnych
Możesz też zostawić rozwiązanie w postaci uwikłanej
26 sie 18:24
Jerzy:
Spokojnie możesz pozostawić rozwiązanie w postaci uwikłanej,jak proponuje Mariusz.
26 sie 18:59
Rurka: Na pewno mogę zostawić w postaci uwiklanej? A tyle się nakombinowalam, żeby inaczej to
policzyć... Ehh
26 sie 21:01
Mariusz:
y + ln(y+1)= − 1/x +c
Jak chcesz to możesz łatwo wyznaczyć postać jawną funkcji x(y)
y + ln(y+1)= − 1/x +c
Niech c=−C
1
y + ln(y+1)= − 1/x −C
1
Gdybyś chciała wyznaczyć funkcję odwrotną do powyższej
to musiałabyś skorzystać z funkcji nieelementarnej (W Lamberta)
26 sie 23:00
Rurka: Zostawię tak jak jest. Dziękuję Mariusz.
Do postaci x(y) umiem dojść, mój problem wynikał z tego, że wszystkie inne przykłady wyszły w
postaci jawnej.
I myślałam, że to błąd po prostu.
26 sie 23:18