trygonometria
jack:
Hej, pomoże mi ktoś z tym przykładem i dokładnie wytłumaczy
o co chodzi z tym przedziałem odpowiedzi dla x, bo ja kompletnie nic nie łapie tego

sin
2x−2cos x = 1 x∊{−5π ; 2π}
14 sie 12:45
Blee:
sin
2x − 1 = sin
2x − sinx
2 − cos
2x = −cos
2x
więc
sin
2x − 2cosx = 1 ⇔ sin
2x − 1 − 2cosx = 0 ⇔ −cos
2x − 2cosx = 0 ⇔ −cosx(cosx + 2) = 0
iiii jakie będą rozwiązania

Jedyne co musiałeś zrobić to ... zastosować jedynkę trygonometryczną
14 sie 12:48
Blee:
a przedział mówi Ci ... w jakim przedziale mają być odpowiedzi (czyli x musi być nie mniejszy
niż −5π i nie większy niż 2π)
14 sie 12:52
uwu: | | π | |
Rozwiązaniem będzie tylko |
| + kπ, ale jak mam wyznaczyć odpowiedzi w oparciu o przedział |
| | 2 | |
14 sie 13:35
Blee:
| | π | | 11 | | 11 | |
−5π ≤ |
| + kπ −> − |
| π ≤ kπ −> − |
| ≤ k −> −5 ≤ k |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
analogicznie dla 2π
14 sie 13:58
Eta:
| | π | |
x= |
| +kπ , k∊C i x∊(−5π, 2π) |
| | 2 | |
dla k=0 x=π/2 ok
dla k=1 x=1,5π ok
dla k=2 x >2π odpada dla k≥2
dla k= −1 x= −π/2 ok
dla k=−2 x= −1,5π ok
dla k=−3 x= −2,5π ok
dla k= −4 x=−3,5 π ok
dla k= −5 x= −4,5π ok
ale dla k≤ −5 już nie
Odp: to równanie w zadanym przedziale ma siedem rozwiązań
x∊{...............................}
14 sie 15:00
misztal: Eta szto eta
14 sie 17:42