z góry dzięki
KRZYchu: Hurtownik, sprzedając długopisy w cenie 2 zł za sztukę, dziennie sprzedawał 420 sztuk.
Zauważał, że przy obniżce o 1 gr sprzedaż rośnie o 6 sztuk dziennie. Hurtownik kupuje
długopisy od producenta po 80 gr za sztukę. Przy jakiej cenie długopisu za sztukę dzienna
sprzedaż przyniesie największy zysk? Ile ten zysk wynosi?
13 sie 10:02
Blee:
420*(2 − 0.8) <−−− zysk na chwilę obecną
f(x) = (420+6x)*(2 − 0.8 − 0.01x) <−−− Twoja funkcja zysku
szukasz maksimum tej funkcji (wierzchołek)
13 sie 10:38
Takie Tam:
Ceny są w groszach, obniżamy cenę o x groszy
cena zakupu 80
cena sprzedaży 200 − x
zysk z 1 szt. 120 − x
sprzedanych szt. 420 + 6x
zysk (420 + 6x)*(120 − x) = 6*(70+x)(120−x)
Maksimum takiego iloczynu jest w punkcie 70+x = 120−x ⇒ x = 25
13 sie 19:07