Funkcja kwadratowa
Sandra: Dana jest funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej f(x)=
−2(x−3)
(x+2), x nalezy do liczb rzeczywistych.
a)Napisz wzor funkcij f w postaci kanonicznej oraz ogólnej.
b)Naszkicuj wykres funkcji f
c)Określ zbior wartosci funkcji f, przedzialy monotoniczności oraz zbior tych argumentów, dla
których funkcjia f
przyjmuje wartości niedodatnie.
19 sie 14:29
Jerzy:
matematyka.pisz.pl/forum/391362.html
19 sie 14:32
Mila:
Napisz dobrze wzór funkcji kwadratowej.
19 sie 19:04
ICSP: f(x) = −2(x−3)(x+2) , x ∊ R
Jest napisany poprawnie tylko wkradł się niepotrzebny enter.
19 sie 20:23
Mila:

f(x) = −2(x−3)(x+2) , x ∊ R
1) x
1=−2, x
2=3
Współrzędne wierzchołka paraboli:
| | 1 | | 1 | | 5 | | 5 | | 25 | |
q=yw=−2*( |
| −3)*( |
| +2)=−2*(− |
| )* |
| = |
| =1212 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Postać kanoniczna: f(x)=a*(x−p)
2+q
===================
Postać ogólna :
y=−2*(x
2+2x−3x−6)=−2(x
2−x−6)
f(x)=−2x
2+2x+12
============
Z tej postaci też możesz wyznaczyć wsp. wierzchołka paraboli;
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
yw=f( |
| )=−2* |
| +2* |
| +12=− |
| +1+12=1212 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
Postać kanoniczna j,w
================
| | 1 | |
2)Zwf=(−∞,>12 |
| > − zbiór wartości funkcji: |
| | 2 | |
===============
x=U{1}[2}− oś symetrii paraboli
f(x)↑ dla x∊(−
∞,{1}{2}>
| | 1 | |
f(x)↓ dla x∊< |
| , ∞) Podałam maksymalne przedziały monotoniczności. |
| | 2 | |
3) f(x)≤0 dla x∊(−
∞,−2>∪<3,
∞) wartości niedodatnie funkcji f(x)
=================================
f(x)>0 dla x∊(−2,3) wartości dodatnie f(x)
19 sie 20:50
PNM:
19 sie 21:17
BAI PING TING:
19 sie 22:24