Czy pomoże ktoś pilnie wyznaczyć pierwsza pochodna funkcji
Bart: F(x)=1/2−x
Druga to f(x)=exp(pierwiastek trzeciego stopnia√x)
17 sie 08:51
Blee:
pilnie ... nie

po drugie −−− naucz się zapisywać ułamki −−− tak trudno użyć nawiasów
17 sie 12:32
janek191:
f(x) = 0,5 − x to f '(x) = − 1
Jeżeli
| | 1 | | 0*( 2 − x) − 1*( −1) | | 1 | |
f(x) = |
| to f '(x) = |
| = |
| |
| | 2 − x | | ( 2 − x)2 | | ( 2 − x)2 | |
17 sie 12:51
jc: Blee, lepiej nie zmieniaj treści.
Potem student zobaczy na sprawdzianie 1/2−x, pomyśli, że to 1/(2−x) i niepotrzebnie
straci punkty.
17 sie 12:58
Jerzy:
f’(x) = 1/3x−2/3e3√x
17 sie 13:10