matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Z góry dzięki za pomoc
michal cynarski:
1
1
Wiedząc,że x≠0 oraz x
2
=
=a i a≥2 wykaż, że: x
10
+
=
x
2
x
10
11 sie 21:31
Blee:
chyba miało być:
1
x
2
+
= a ... prawda
x
2
11 sie 22:45
piotr:
1
x
2
+
= a
x
2
⇒
1
x
2
=
(a −
√
a
2
− 4
)
2
1
1
=
(a +
√
a
2
− 4
)
x
2
2
po podstawieniu i przekształceniach:
1
x
10
+
= a (a
4
− 5 a
2
+ 5)
x
10
12 sie 08:51