x4+x2+5 | ||
f(x)= | ||
(x2+1)2 |
1 | 5 | |||
f(x) = 1− | + | |||
1+x2 | (x2+1)2 |
(u−1)2 + (u−1) + 5 | u2−u+5 | 1 | 5 | |||||
f(x(u)) = | = | = 1 − | + | |||||
u2 | u2 | u | u2 |
df | 1 | 10 | |||
= | − | = 0 ⇔ u = 10 ⇒ fmin = 1 − 0.1 + 0.05 = 0.95 | |||
du | u2 | u3 |
x4+x2+5 | x4+2x2+1−x2+4 | |||
f(x)= | = | |||
x4+2x2+1 | x4+2x2+1 |
−x2+4 | −x2+4 | |||
f(x)=1+ | =1+ | |||
(x4+2x2+1 | (x2+1)2 |
−2x*(x2+1)2−(−x2+4)*2*(x2+1)*2x | ||
f'(x)= | ||
(x2+1)4 |
95 | 19 | |||
x=3− minimum lokalne, f(3)=f(−3)= | = | |||
100 | 20 |
19 | ||
Zwf=< | ,5> | |
20 |
19 | ||
Najmniejsza wartość f(x) jest równa | . | |
20 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |