wektory
UW: Obliczyć kąt α między przekątnyi równoległoboku zbudowanego na wektorach:
a− =[2,1,1]
b− =[−1,−2,1]
27 sie 21:53
BAI PING TING: Nie pisze w tamtym poscie to odpowiedzial Adamm bo chce to zrobic inaczej ale nie wiem czy
dobrze mysle
mam wektor a=[2,1,1] i wektor b= [−1,−2,1]
w rownolegloboku dluzsza przekatna to suma wektora a i b (czyli p(wektor ))= [1,−1,0]
druga przekatna to roznica wektorow a i b czyli wektor q=[3,3,0]
teraz musze wziac ksiazke i zobaczyc na wzor na kąt miedzy wektorami
| | l1*l2+m1*m2+n1*n2 | |
cosφ= |
| |
| | √l12+m12+n12*√l22+m22+n22 | |
gdzie l
1,m
1,n
1 to skladowe wektora a i l
2,m
2,n
2 to skladowe wektora b
Pytanie
nr 1, czy jest dobrze (do wzoru podstawi sobie autor zadania
nr 2 jesli nie to czy nalezy liczyc cosinusy kierunkowe wektora a i b ?
28 sie 17:45
BAI PING TING: Moze inaczej . Nie dluzsza tylko jedna z przekatnych jest suma wektorow.
28 sie 17:53
Mila:
p=a+b=[1,−1,2]
q=a−b=[3,3,0]
p oq= 3−3+0=0
⇔p⊥q
wnioski?
28 sie 18:22
BAI PING TING: Dobry wieczor
Milu 
Wiec bedzie to romb (czyli rąbek u spodnicy )
28 sie 19:14
BAI PING TING: A u mnie 1+1=0
28 sie 19:18
BAI PING TING:
28 sie 21:19