zbieżność jednostajna szeregu
Tymon: Zbadaj zbieżność jednostajną szeregu:
fn(x) = 1 + x2n +1, gdzie x∊<−1,1>
próbowałem ugryźć to twierdzeniem weierstrassa, jednak ta jedynka mnie myli.
22 sie 21:31
Tymon: gdy przyjmę za n naturalne wyrazy tego szeregu to
1 + x1 + 1 + x3 + 1 + x5 itd.
jeśli zaś za x przyjmę wartości z krańców szeregu to będę miał
fn(x)= 1 + 12n +1 i fn(x)= 1 + 12n +1
lim x−>∞ = odpowiednio to 0 i 2 więc warunek konieczny zbieżności nie jest spełniony. Jednak
mam wrażenie, że zrobiłem to na około
22 sie 21:39
Adamm:
fn → f
gdzie
f(x) = 1 dla |x|<1
f(1) = 2, f(−1) = 0
gdyby fn dążył do f jednostajnie, to f byłaby ciągła, a nie jest
22 sie 21:57
Tymon: oki, czyli szereg jest zbieżny punktowo na tym przedziale?
26 sie 13:03