pole obszaru ogranuczonego krzywymi
Ziółek: hej, jakie bedzie pole obszaru ograniczonego takimi krzywymi:
| | 1 | |
y = −x2 − x, y = x3, y = |
| , y = 3x−5 |
| | x | |
15 sie 14:56
Bai Qian :

Masz wykresy tych funkcji
15 sie 16:15
Ziółek: | | 1 | |
do tego doszedlem tylko wciaz mam problem z okresleniem granic calkowania, przyrownalem |
| |
| | x | |
do x
3 oraz −x
2 −x do 3x − 5, zeby obliczyc te granice, tak ma byc?
15 sie 16:21
Bai Qian : Zapomnialem calki .
Musi ktos inny pomoc.
15 sie 16:22
Ziółek: Ok, w takim razie czekam
15 sie 16:24
Jerzy:
@Bai Qian ... podaj granice całkowania, a ja podam całki skoro ich nie pamietasz.
15 sie 16:31
Ziółek: @Jerzy, czy moj sposob rozumowania jest dobry? Czy inaczej powinienem to liczyc?
15 sie 16:50
Blee:
Szczerze mówiąc, to tutaj mamy trzy możliwe obszary ograniczane przez te cztery funkcje.
Pierwszy obszar jest w I i IV ćwiartce (graniczne punkty to (0,0), (1,1), (coś z 1/x, i drugi),
(1, −2) )
Drugi obszar jest w III i IV ćwiartce (graniczne punkty to (−1,−1), (0,0), (1,−2), (coś z 1/x,
i drugi) ).
Trzeci obszar jest w III ćwiartce ( graniczne punkty to rozwiązanie 1/x = −x2−x, drugi to 1/x
= x3, trzeci to 3x−5 = x3 i czwarty to 3x−5 = −x2 − x)
15 sie 17:10
Blee:
15 sie 17:15