Zadanie nr 1
BAI PING TING: A) Suma liczby trzycyfrowej i liczby otzrymanej z napisania poprzedniej liczby w odwrotnej
kolejnosci jest rowna 444
Roznica tych liczb jest 198
Wyznacz te liczbe 3 cyfrowa wiedzac ze suma jej cyfr jest rowna 6
B) Wyznacz wszystkie liczby 3 cyfrowe spelniajace nastepujace dwa warunki
1o) Pierwsza cyfra jest 3 razy mniejsza od ostatniej cyfry
2o) Suma tej liczby i liczby otrzymanej z poprzedniej po przestawieniu dwoch ostatnich cyfr
jest podzielna przez 8
9 sie 02:19
wredulus_pospolitus:
A)
liczba jest postaci abc
gdzie np. dla a=1 ; b=2; c=3 byłaby to liczba 123
ów liczbę abc można zapisać:
100*a + 10*b + c
robimy równania:
(100*a + 10*b + c) + (100*c + 10*b + a) = 444
(100*a + 10*b + c) − (100*c + 10*b + a) = 198
a+b+c = 6
rozwiązujesz ten układ równań
9 sie 08:15
wredulus_pospolitus:
B) postaraj się podejść do tego analogicznie i utworzyć odpowiednie dwa równania.
Pamiętać że pierwszą cyfrą nie może być 0
Pamiętać że maksymalna cyfra to 9
9 sie 08:16
BAI PING TING: Dziekuje Ci bardzo za wskazowki .
Jak rozwiaze to napisze co mi wyszlo .
9 sie 08:20
BAI PING TING: Podpunkt A)
Po rozwiazaniu tego ukladu trzech rownan wyszlo mi ze ta liczba jest 321
Teraz musze zrobic podpunkt B)
9 sie 14:06
BAI PING TING: Zgodnie ze wskazowka do zadania liczba 3 cyfrowa jest postaci 100*a+10*b+c
Cyfra setek moze byc a=1,a=2 ia=3
Cyfra jednosci moze byc c=3,c=6 i c=9
100*a+10b+c+100*a+10*c+10*b= 200a+11b+11*c
Wstawiam a=1 i c=3
bedzie to liczba postaci 1b3 i ona musi byc podziena przez 8
Nie wiem jak mam policzyc b
Prosze o pomoc
9 sie 18:50
Mila:
b) kolejne cyfry szukanej liczby:
a,b,3a , a∊{1,2,3}, b∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
100a+10b+3a− szukana liczba
(100a+10b+3a)+(100a+10*3a+b)=8k, k∊N
233a+11b=8k
a=1
232+1+8b+3b=8k
3b+1=8k−8*29−8b
3b+1>0 i podzielne przez 8
b=5 ( sprawdzaj po kolei)
Liczba: 153
a=2
233*2+11b=8k
466+11b=8k
2+3b>0 i podzielne przez 8
b=2
Liczba: 226
Ostatni przypadek zrób sam
9 sie 19:20
BAI PING TING: Dziekuje . Zrobie
9 sie 19:22
Mila:
9 sie 19:54
BAI PING TING: Wyszla mi liczba 379 dla a=3
9 sie 20:56
Mila:
Zgadza się

Sprawdzaj, czy wyznaczone liczby spełniają warunki zadania.
Dla a=3
Cyfry zgadzają się:
9=3*3.
Suma:
379+397=776=8*97 suma dzieli się przez 8
===============
9 sie 21:13