Wartość bezwzględna
X: Podaj wartość x
|x|=−3
Wydaje mi się, że to błąd, ale jest kilka zadań takich...
14 sie 20:25
BAI PING TING: To rownanie nie ma rozwiazania
Zastanow sie dlaczego?
14 sie 20:29
BAI PING TING: To odpowiedz na takie pytanie
Jakie wartosci przyjmuje wartosc bezwzgledna ?
14 sie 20:48
Adamm:
@BAI PING TING
to podaj wartość x
pytanie nie było o to jak to rozwiązać
14 sie 22:38
BAI PING TING:
x∊∅ chociaz niektorzy autorzy gania za taki zapis .
14 sie 22:46
Adamm:
ktoś ci mówi że:
|x| = −3, podaj wartość x
ty odpowiadasz:
x∊∅
to trochę dziwne moim zdaniem
samo słowo 'wartość' oznacza że istnieje rozwiązanie, i to jednoznaczne
15 sie 01:09
BAI PING TING: Wobec tego podaj tą wartość
15 sie 01:11
Adamm:
właśnie dlatego zadanie jest głupie
15 sie 01:34
BAI PING TING: Rozumiem.
15 sie 02:22
ite:
Adamm /22:38/ dlaczego polecenie "podaj wartość" nie pozwala rozwiązywać podanego równania
?
Przecież to jest skrócony zapis "podaj wartość jeśli istnieje" a nie stwierdzenie, że "istnieje
rozwiązanie, i to jednoznaczne" /01:05/.
Odpowiedź do zadania: brak liczb spełniających podane warunki lub brak rozwiązań może też być
prawidłowa (o ile samo rozwiązanie jest poprawne).
15 sie 11:09
ite: *samo rozwiązanie jest poprawne = sposób rozwiązywania zadania jest poprawny
15 sie 11:11
Jerzy:
Równie dobrze zadanie mogło mieć treść: „Dla jakiego x prawdziwa jest równość”
15 sie 11:32