Wykaż, że wynik poniższego wyrażenia jest liczbą złożoną.
boski: Wykaż, że wynik poniższego wyrażenia jest liczbą złożoną.
(1012 + 511 · 29 − 513 · 28) : (4 · 55 · 106)
Dodam, że nie mam kalkulatora, za to mam ograniczony czas.
29 sie 16:17
janek191:
= ( 1012 + 109 *25 − 108*55): ( 125*108) =
( 104 + 10*25 − 55) : ( 53} = ( 10*53*23 + 2*125 − 55) : 53 =
= 10*8 + 2 − 25 = 82 − 25 = 57
jak się nie pomyliłem.
29 sie 16:37
Saizou:
1012+511*29−513*28=
511*28*(5*2+2−52)=
511*29
4*55*106=
28*511
...=2
29 sie 16:38
Saizou: walnąłem się przepisując, ale zasadę masz, wiec dasz sobie radę
29 sie 16:39
Mila:
| | 512*212+511*29−513*28 | |
= |
| = |
| | 22*55*56*26 | |
| | 28*511*(5*24+2−52) | |
= |
| =57 |
| | 28*511 | |
29 sie 18:23
boski: dzięki, już rozumiem
29 sie 19:07