Oblicz granicę w plus nieskończoności.
Eryk:
gwoli ścisłości − w mianowniku jest pierwiastek z (n + pierwiastek z (n plus (pierwiastek z
n)))
z góry dziękuję bardzo za pomoc!
8 sie 16:33
Bleee:
√n wyciagasz przed wszystko i co zostaje?
8 sie 17:50
Ewe:
Można to zobaczyć ?
8 sie 19:21
wredulus_pospolitus:
zapiszmy najpierw w ten sposób:
√n + √n + √n = (n + (n + n
1/2)
1/2)
1/2
łatwiej będzie Ci zobaczyć
| | (n + (n + n1/2)1/2)1/2 | |
(n + (n + n1/2)1/2)1/2 = n1/2* |
| = |
| | n1/2 | |
| | n + (n + n1/2)1/2 | |
= n1/2*( |
| )1/2 = |
| | n | |
| | (n + n1/2)1/2 | |
= n1/2*( 1 + |
| )1/2 = (**) |
| | n | |
| | n + n1/2 | |
= n1/2*( 1 + ( |
| )1/2 )1/2 = |
| | n2 | |
= n
1/2*(1 + (
1/
n +
1/
(n3/2) )
1/2)
1/2
Czy teraz widzisz do czego będzie zbiegać mianownik gdy już się licznik i mianownik podzieli
przez
√n 
UWAGA

Tak naprawdę już w linijce
** można było że (n+ n
1/2)
1/2 będzie miała
składniki o niższej potędze niż ma n
1 co w przypadku liczenia granic oznacza ....
8 sie 19:32
misztal:

2x + 4
2 = 5
x = ?
14 sie 17:42
BAI PING TING: W pamieci
x=−5,5
14 sie 18:05