Prędkość
Pic: Wielbłąd znajduje się w punkcie (14,0) i biega z prędkością 15. Karawana z wodą znajduje się w
punkcie (14,10) i porusza się z prędkością 10 po prostej y=10 w kierunku punktu (0,10). W
którą stronę powinien biec wielbłąd by dogonić karawanę

(we wskazówce napisane jest by
skorzystać z okręgu Apolloniusza)
12 sie 12:11
Blee:
z prędkością 15 ... czego ?
z prędkością 10 ... czego ?
12 sie 12:18
Pic: Jednostek długości na ustaloną jednostkę czasu, to chyba nie ma znaczenia
12 sie 12:19
Blee:
Nie trzeba korzystać z okręgu Apolloniusza, wystarczy skorzystać z tw. Pitagorasa oraz znaleźć
pierwiastki wielomianu kwadratowego.
PS. i co to niby ma oznaczać "w którą strone powinien biec" ?
12 sie 12:22
Pic: Przedstawiłbyś to rozwiązanie

Ad PS: chodzi o równe nie prostej wzdłuż której ma biec
12 sie 12:36
Blee:
| | 15 | |
y = |
| x ... to wynika z prędkości wielbłąda i kawarany |
| | 10 | |
tak więc masz trójkąt prostokątny o bokach:
x , 10 , 1.5x
tw. Pitagorasa
(1.5x)
2 = x
2 + 10
2
wyznaczasz 'x'
zapewne w zadaniu masz obliczyć KĄT
α dlatego po wyliczeniu 'x'
| | x | |
liczysz tgα = |
| i odnajdujesz w tablicach jaki to jest kąt. |
| | 10 | |
12 sie 12:57
Pic: Dziękuję, a ma ktoś pomysł jak w tym zadaniu skorzystać z okręgu Apolloniusza, jestem ciekaw
tego roziwązania
12 sie 13:18
...:
Masz odpowiedź do zadania?
12 sie 18:20
Mila:
Napisz dokładnie treść zadania.
12 sie 18:29
Mila:
Zbiór wszystkich X=(x,y) takich, że :
|CX|
2=(x−10)
2+y
2
|BX|
2=(x−10)
2+(y−10)
2
| (x−10)2+y2 | | 9 | |
| = |
| |
| (x−10)2+(y−10)2 | | 4 | |
stąd mamy równanie:
(x−10)
2+(y−18)
2=144 − okrąg Apoloniusza
X i E leżą na okręgu Apoloniusza dla punktów B i C
y=10
x=10−4
√5
X=(10−4√5, 10)
b=4
√5
c=6
√5
14 sie 00:05
Mila:
Błędy w oznaczeniach, źle przepisałam z kartki.
|BX|
2=(x−10)
2+y
2
|CX|
2=(x−10)
2+(y−10)
2
| (x−10)2+(y−10)2 | | 4 | |
| = |
| |
| (x−10)2+y2 | | 9 | |
14 sie 21:12
?: ?
18 sie 22:39
daras: @Pic a okrąg Apoloniusza jest wtrącony po to, żeby się samemu zapoznać na czym jest
on zbudowany
21 sie 15:03