Funkcja Kwadratowa
Sandra: Wiadomo, że miejscami zerowymi funkcji f(x)=3x2+bx+15 są liczby całkowite. Oblicz b.
19 sie 14:11
ICSP: wiec albo x
1 = 1 , x
2 = 5 albo x
1 = −1 , x
2 = − 5
19 sie 14:16
ICSP: nie mam pojęcia dlaczego wcześniej się tak rozjechało.
19 sie 14:16
Sandra: Dziekuję, mam jeszcze problem z tym, Dana jest funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej f(x)=
−2(x−3)
(x+2), x nalezy do liczb rzeczywistych.
a)Napisz wzor funkcij f w postaci kanonicznej oraz ogólnej.
b)Naszkicuj wykres funkcji f
c)Określ zbior wartosci funkcji f, przedzialy monotoniczności oraz zbior tych argumentów, dla
których funkcjia f
przyjmuje wartości niedodatnie.
19 sie 14:25
Jerzy:
Generalnie masz problem z matematyką. Przecież to zadanie jest banalne.
a) powymnażaj i dostaniesz postać ogólną , potem łatwo z niej dojść do postaci kanonicznej
Działaj.
19 sie 14:31
Sandra: Powiem szczerze, że nienawidze matmy, a za tydzień mam poprawke sierpniową i nie licze na to
,ze to zalicze.
Mało tego nie dość ,że mam funkcje kwadratowa to jeszcze geometrie płaska − czworokąty i pole i
wielomiany
19 sie 14:35
Jerzy:
A od kiedy wiesz o poprawce ?
19 sie 14:39
Sandra: Od dawna, ale przez dwa miesiace nie mogłam do tego podejsc, bo nawet mnie w kraju nie było, do
matury nie podchodzę i liczę, że zdam warunkowo
19 sie 14:40
Sandra: A teraz chce coś porobić, żeby miec chociaż te kilka punktów
19 sie 14:41
Jerzy:
To zrób to, co napisałem 14:31
19 sie 14:45
Sandra: No dobrze
19 sie 14:48