Z góry dzięki za pomoc
michal cynarski: Wykaż, że jeśli wielomian W(x)=x4+ax+b ma pierwiastek dwukrotny to 27a4=256b3
12 sie 08:59
Blee:
W(x) = (x−x1)2*(x2 + dx + e) = ......
i rozwiązujesz
12 sie 09:22
ICSP: W(x
0) = 0 ⇒ (x
0)
4 + ax
0 + b = 0
| | a | |
W'(x0) = 0 ⇒ x0 = −( |
| )1/3 |
| | 4 | |
| a4/3 | | a4/3 | |
| − |
| + b = 0 |
| 44/3 | | 41/3 | |
a
4/3(4−1) = b4
4/3 //
3
27a
4 = 4
4b
3
12 sie 10:44
ite: Czy zapis w drugiej linii wynika z tego, że skoro xo jest pierwiastkiem podwójnym, to będzie
również ekstremum lokalnym?
12 sie 11:34
ICSP: Mniej więcej o to chodzi.
13 sie 10:35
ite: dziękuję
13 sie 10:45
Adamm:
ogólnie
x' jest pierwiastkiem n krotnym wielomianu W
⇔
W(x') = 0, ..., W(n−1)(x') = 0, W(n)(x') ≠ 0
13 sie 14:26
ite: dzięki za wyjaśnienie
16 sie 07:30