Zadanie
WhiskeyTaster: Mam takie dwa zadania, przy czym z jednym ma problem:
(1) Napisz macierz przekształcenia liniowego F: R3[x] → R3[x] takiego, że F(x2 + x) = 2x2
+ 2x, F(x − 1) = 1 − x, F(x2 − 1) = 3x2 − 3 w (a) bazie B złożonej z wektorów własnych
przekształcenia (b) w bazie C = (1, x, x2).
(2) Napisz macierz przekształcenia liniowego F: R3[x] → R3[x], dla którego kerF = Lin{x2 + x
+ 1, 2x2 − x − 1} w (a) dowolnej bazie B (b) w bazie C = (1, x, x2).
O ile z pierwszym zadaniem nie mam problemu i jest banalne, o tyle w drugim już gorzej. Skoro
(x2 + x + 1) ∊ kerF oraz (2x2 − x − 1) ∊ kerF, to znaczy, że F(x2 + x + 1) = 0 oraz
F(2x2 − x − 1) = 0. I teraz chciałbym zrobić tak, by było podobnie jak w podpunkcie (a) w
zadaniu (1), ale mam pewne wątpliwości. kerF to zbiór takich wektorów v, że F(v) = 0.
Zapisując inaczej F(v) = Av, gdzie A to jakaś macierz przekształcenia liniowego. Wiemy, że
wektor jest wektorem własnym dla pewnej λ, gdy Av = λv. No więc czy dobrze rozumiem, że skoro
kerF jest tworzony przez dwa różne, niezerowe wektory, to wartością własną może być 0?
11 sie 01:25
WhiskeyTaster: Hmm, po zastanowieniu, to chyba jednak nie będzie 0. Inaczej 0 zawsze byłoby wartością własną
dla każdej macierzy, gdzie kerF nie jest trywialne. Jakieś sugestie jak się za to zabrać
inaczej?
11 sie 13:51
WhiskeyTaster: Oraz mała korekta. Na liście jest napisane F: R3[x] → R3[x], ale w podpunkcie (b) wymiar bazy
C = 3, więc zapewne chodziło, by F: R2[x] → R2[x].
11 sie 14:15
WhiskeyTaster: No dobrze, trochę pomyślałem i proszę o sprawdzenie:
(a)
Niech B = (x
2 + x + 1, 2x
2 − x − 1, x) oraz F(x) = 1. Wtedy m
BB(F) =
0 0 −1
(b)
C = (1, x, x
2)
3F(x
2) = F(x
2 + x + 1) + F(2x
2 − x − 1) = 0
F(x
2) = 0
−3F(x+1) = F(2x
2 − x − 1) − 2F(x
2 + x + 1) = 0
Więc −3F(x) = 3F(1) ⇒ F(1) = −1
m
CC(F) =
−1 1 0
0 0 0
0 0 0
Czy dobrze? Tego nie wiem, to jedyne, na co wpadłem.
11 sie 15:09
WhiskeyTaster: Sprawdziłem sobie, źle. Dla tej drugiej macierzy jądro wychodzi Lin{1, x}
11 sie 15:14