Rownanie kwadratowe
BAI PING TING: Zadanie nr 6
A) Dla jakich wartosci parametru m rownanie :
ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste ?
B) Wyznacz wartosc parametru m dla ktorej suma szecianow pierwiastkow tego rownania jest rowna
(−9)
A) Bedzie tutaj tylko zalozenie co do delty Δ>0
Teraz m≠3
Δ=9(m−3)+4m−8
| | 35 | | 35 | |
Δ=13m−35>0 to m> |
| to m∊( |
| ,∞)\{3} |
| | 13 | | 13 | |
| | 35 | |
W odpowiedzi mam m∊(−∞, |
| )U(3,∞) |
| | 13 | |
Wiec gdzie sie myle ?
12 sie 08:51
BAI PING TING: B)
Korzystam z tozsamosci
x
13+x
23= (x
1+x
2)
3−3x
12*x
2−3x
1*x
22= (x
1+x
2)
3−3x
1*x
2(x
1+x
2)
x
1+x
2= =−3
| | m−2 | |
−33−3*(− |
| )*(−3)=−9 |
| | m−3 | |
obie strony mnoze przez m−3
(−18)*(m−3)−9(m−2)=0
−18m+54−9m+18=0
−27m=−72
Tu powinno byc dobrze
12 sie 09:09
gong dong dong:
A) zał.m≠3 już na początku
| | 4m−8 | |
9+ |
| ≠ 9(m−3)+4m−8 |
| | m−3 | |
12 sie 09:17
BAI PING TING: Dobrze
Powiniem pisac od poczatku Δ>0 i wtedy sie nrowna bo pozbywam sie mianownika (skracalem to
sobie w pamieci )
Moj bląd
Ale nie napisalas /es jak ma byc zrobione . Szkoda .
12 sie 09:26
Blee:
mylisz się w miejscu
| | 4m−8 | |
9 + |
| > 0 −> 9(m−3) + 4m−8 > 0 |
| | m−3 | |
pierwsza nierówność ma być dowodzona ... dowodzenie drugiej nie daje gwarancji dowiedzenie
pierwszej
"a co jeżeli m−3 < 0

"
12 sie 09:34
Blee:
i to jest co napisał gong dong dong
12 sie 09:34
Blee:
więc winno się zrobić:
| | 4m−8 | | 9(m−3) + 4m−8 | | 13m − 35 | |
Δ = 9 + |
| = |
| = |
| |
| | m−3 | | m−3 | | m−3 | |
| 13m − 35 | |
| > 0 ⇔ (13m−35)(m−3) > 0 |
| m−3 | |
i jak widzisz ... otrzymasz wynik poprawny z tym z odpowiedzi
12 sie 09:37
gong :
Nie możesz "pozbyć się" mianownika, możesz zapisać wyrażenie w postaci równoważnej.
| | 4m−8 | | 9m−27 | | 4m−8 | | 13m−35 | |
m≠3, Δ=9+ |
| = |
| + |
| = |
| >0 |
| | m−3 | | m−3 | | m−3 | | m−3 | |
I tu postacią równoważną jest (13m−35)(m−3)>0 i m≠3.
Wtedy otrzymujesz wynik taki jaki w odpowiedziach.
12 sie 09:39
gong :
12 sie 09:41
Blee:
B)
pierwsza uwaga:
−a
b ≠ (−a)
b (tutaj to akurat nie ma znaczenia, ale warto o tym pamiętać
tak więc:
| | m−2 | |
(−3)3 − 3*(− |
| )*(−3) = −9 |
| | m−3 | |
i nie prościej w linijce niżej po prostu wszystko podzielić przez (−9)
12 sie 09:42
BAI PING TING: Chwila Blee
To znaczy jak powiniem to zrobic ?
1) sprowadzic do wspolnego mianownika
2) korzystajac z tego ze iloraz ma taki sam znak jak iloczyn rozwiazac nierowsc wielomianowa
tak ?
Albo
L>0 i M>0 lub L<0 i M<0
Tak ?
Ale bardzo dziekuje za sugestie .
12 sie 09:43
Blee:
Skoro masz nierówność:
| | b | |
a + |
| > 0 to zapisanie że jest to równoznaczne z tym, że a*c + b > 0 jest błędem |
| | c | |
niech:
a = 2
b = 1
c = −1
natomiast:
2*(−1) + 1 = −1 < 0

dlatego najpierw należy sprowadzić do wspólnego mianownika, a następnie pomnożyć przez kwadrat
mianownika
12 sie 09:47
BAI PING TING: gong 
Pozdrawiam

Masz racje
Miss Bai ping ting to bardzo piekna bohaterka serialu General and I .Jest do tego znakomitym
strategiem
Jesli znajdziesz chwile czasu (o ile znajdziesz bo kobieta ma tez inne obowiazki ) to polecam
obejrzec z czystym umieniem
Jest tlumaczony na angielski *tylko 62 odcinki ) nie tasiemiec
12 sie 09:49
BAI PING TING: Bleee zrozumialem . Dziekuje za wyjasnienie

Najgorzej jak ktos dostanie zacmienia mozgu , tak jak to teraz bylo u mnie
12 sie 09:53