...
Ania: Wyznacz macierz odwzorowania f:R
2[x]−−−>R
1[x], w(x)l−−−>w'(x) w bazach
B(R
2[x])=(x
2,x,1) i B(R
1[x])=(x,1)
w bazie 2x
2+x, x
2+3, 3x−2.
Z góry dziękuję.
15 sie 22:36
WhiskeyTaster: Czy ta treść ma sens? Wyznaczanie macierzy przekształcenia w bazie B w C ma sens. Ale
wyznaczanie macierzy w tych bazach w innej bazie?
15 sie 23:54
Kasia: Wyznacz macierz odwzorowania f:R2[x]−−−>R1[x], w(x)l−−−>w'(x) w bazach
B(R2[x])=(x2,x,1) i B(R1[x])=(x,1)
Tak powinno być, bo to 2 to podpunkt b, przepraszam 🙏
16 sie 00:28
WhiskeyTaster: O widzisz, lepiej.
F: R
2[x] → R
1[x], F(P) = P'(x)
B = (x
2, x, 1), C = (x, 1).
Macierz przekształcenia z bazy B w bazę C to macierz postaci
m
BC(F) = ([F(b
1)]
c, [F(b
2)]
c, [F(b
3)]
c), gdzie b
1, b
2, b
3 to wektory z bazy B.
| | | | | |
F(x2) = 2x, F(x) = 1, F(1) = 0, więc [F(x2)]c = | , [F(x)]c = | , |
| | | |
| | | | | |
[F(1)]c = | . Wobec tego macierz mBC(F) = | . |
| | | |
Sprawdźmy to sobie. Weźmy wielomian x
2 + 2x + 1 i wsadźmy go do naszego przekształcenia.
Wówczas F(x
2 + 2x + 1) = 2x + 2. Teraz zapiszmy wektor w bazie B. Otrzymamy wektor [1, 2, 1]
| | | | | |
Pomnóżmy wektor przez macierz: | *[1, 2, 1] = | . Otrzymaliśmy współrzędne z |
| | | |
bazy C, więc wynik to 2*x + 2*1 = 2x + 2.
Wszystko się zgadza.
16 sie 02:08
Ania: Dziękuję.
A ten podpunkt b) wyznacz macierz tego samego odwzorowania w bazie: 2x
2+x, x
2+3, 3x−2
Da się to wykonać?
16 sie 12:37
WhiskeyTaster: Trochę to dla mnie niezrozumiałe i szczerze, to nie wiem, jak to zrobić, o ile jest to możliwe.
Bo jak wyznaczyć macierz tego samego odwzorowania w jednej bazie? W sensie, jest to możliwe,
bo istnieje macierz mDD(F), gdzie D = (2x2 + x, x2 + 3, 3x − 2), ale wtedy D byłaby
również bazą przeciwdziedziny, co w naszym przypadku jest niemożliwe ze względu na to, że
przeciwdziedzina jest zbiorem wielomianów o stopniu co najwyżej 1.
Dobrze, jakby ktoś bardziej inny się jeszcze w tym temacie wypowiedział.
16 sie 13:17