matematykaszkolna.pl
nienawidzę prawdopodobieństwa nienawidzę prawdopodobieństwa: Ze zbioru: 0, 2, 3, 5, 6, 8, 9 wybrano trzy liczby i utworzono z nich liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba ma różne cyfry i jest podzielna przez 5. Bardzo proszę o pomoc, nie rozumiem prawdopodobieństwa. Może ktoś zechce prześledzić mój tok rozumowania? Mam w gruncie rzeczy trzy możliwości na spełnienie warunków zadania: X X 5 lub X 0 5 lub X X 0 jeżeli 5 jest na ostatnim miejscu, to w pierwszym przypadku mam 5 możliwości na drugie miejsce i 4 możliwości na pierwsze miejsce (zera wcale nie uwzględniam); jeżeli 5 jest na ostatnim miejscu oraz 0 jest na przedostatnim miejscu, to w drugim przypadku mam 5 możliwości na pierwsze miejsce; jeżeli 0 jest na ostatnim miejscu, to w trzecim przypadku mam 6 możliwości na drugie miejsce i 5 możliwości na pierwsze miejsce (tu już nie muszę martwić się o 0 na miejscu cyfry setek, bo wykorzystałam je w cyfrze jedności). Czyli |A| = 4*5+5*6+5 = 55. Wydaje mi się, że do tego momentu mam dobrze. Problem pojawia się w przypadku liczenia zbioru |Ω|. Znów rozpatrzyłam trzy przypadki: X X 0 lub X 0 X lub X X X jeżeli 0 jest na ostatnim miejscu, to pozostałe liczby mogę dobrać na 6*5 sposobów, jeżeli 0 jest na przedostatnim miejscu, to pozostałe liczby mogę dobrać na 6*5 sposobów, jeżeli 0 nie biorę wcale pod uwagę (bo dwie powyższe możliwości rozpatrzyłam, a inna możliwość, tzn. że 0 jest na pierwszym miejscu jest niemożliwa, bo wtedy będzie liczba dwucyfrowa) to pozostałe liczby mogę wybrać na....? 6*5*4 sposobów? czy czegoś nie powtarzam?
15 sie 22:57
Mila: Przepisz dokładnie treść zadania. Losujemy cyfry , ale w jaki sposób ? Jednocześnie, czy ze zwracaniem..?
15 sie 23:25
Bleee: Milus... Skoro jednym z warunków który mamy sprawdzić to to aby były różne cyfry, to losowanie że zwracaniem masz emotka w przeciwnym razie warunek całkowicie zbędny
16 sie 08:18
Bleee: Do autora − popelniasz błąd przy rozwiązywaniu pierwszego przypadku (5 na końcu) W ogóle nie rozpatruje tutaj sytuacji X 0 5 Dobra rada − najpierw wybieramy cyfry tam gdzie są jakieś zastrzeżenie co do nich, więc w sytuacji X X 5 najpierw wybieramy pierwsza cyfre (na 5 sposobów) później druga TAKZE na 5 sposobów (4 to te co nie zostały wybrane przy wyborze pierwszej cyfry i dochodzi nam cyfra 0)
16 sie 08:22
Bleee: Oki... Teraz przeczytałem że jednak rozpatrzyles to Co do Ω to: 1) cyfry MOGĄ SIĘ POWTARZAĆ 2) jedyny warunek jaki masz to to żeby 0 nie było pierwsze cyfra Dlatego |Ω| = 6*7*7 I tyle.
16 sie 08:25
nienawidzę prawdopodobieństwa: Mila, to zadanie było w takiej postaci. Przepisałam dokładnie treść zadania. Bleeee, bardzo dziękuję za pomoc! Rozumiem, że zbiór |A| obliczyłam dobrze? tzn. |A|=55, tak?
16 sie 08:43
nienawidzę prawdopodobieństwa: (niestety nie dysponuję odpowiedziami do zadań)
16 sie 08:44
Blee:
 55 
tak ... wynik to będzie

294 
16 sie 09:10
nienawidzę prawdopodobieństwa: Dziękuję jeszcze raz!
16 sie 09:18