nienawidzę prawdopodobieństwa
nienawidzę prawdopodobieństwa: Ze zbioru: 0, 2, 3, 5, 6, 8, 9 wybrano trzy liczby i utworzono z nich liczbę trzycyfrową.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba ma różne cyfry i jest podzielna przez 5.
Bardzo proszę o pomoc, nie rozumiem prawdopodobieństwa. Może ktoś zechce prześledzić mój tok
rozumowania?
Mam w gruncie rzeczy trzy możliwości na spełnienie warunków zadania:
X X 5 lub X 0 5 lub X X 0
jeżeli 5 jest na ostatnim miejscu, to w pierwszym przypadku mam 5 możliwości na drugie miejsce
i 4 możliwości na pierwsze miejsce (zera wcale nie uwzględniam);
jeżeli 5 jest na ostatnim miejscu oraz 0 jest na przedostatnim miejscu, to w drugim przypadku
mam 5 możliwości na pierwsze miejsce;
jeżeli 0 jest na ostatnim miejscu, to w trzecim przypadku mam 6 możliwości na drugie miejsce i
5 możliwości na pierwsze miejsce (tu już nie muszę martwić się o 0 na miejscu cyfry setek, bo
wykorzystałam je w cyfrze jedności).
Czyli |A| = 4*5+5*6+5 = 55.
Wydaje mi się, że do tego momentu mam dobrze. Problem pojawia się w przypadku liczenia zbioru
|Ω|.
Znów rozpatrzyłam trzy przypadki:
X X 0 lub X 0 X lub X X X
jeżeli 0 jest na ostatnim miejscu, to pozostałe liczby mogę dobrać na 6*5 sposobów,
jeżeli 0 jest na przedostatnim miejscu, to pozostałe liczby mogę dobrać na 6*5 sposobów,
jeżeli 0 nie biorę wcale pod uwagę (bo dwie powyższe możliwości rozpatrzyłam, a inna możliwość,
tzn. że 0 jest na pierwszym miejscu jest niemożliwa, bo wtedy będzie liczba dwucyfrowa) to
pozostałe liczby mogę wybrać na....? 6*5*4 sposobów? czy czegoś nie powtarzam?
15 sie 22:57
Mila:
Przepisz dokładnie treść zadania. Losujemy cyfry , ale w jaki sposób ?
Jednocześnie, czy ze zwracaniem..?
15 sie 23:25
Bleee: Milus... Skoro jednym z warunków który mamy sprawdzić to to aby były różne cyfry, to losowanie
że zwracaniem masz

w przeciwnym razie warunek całkowicie zbędny
16 sie 08:18
Bleee:
Do autora − popelniasz błąd przy rozwiązywaniu pierwszego przypadku (5 na końcu)
W ogóle nie rozpatruje tutaj sytuacji X 0 5

Dobra rada − najpierw wybieramy cyfry tam gdzie są jakieś zastrzeżenie co do nich, więc w
sytuacji X X 5 najpierw wybieramy pierwsza cyfre (na 5 sposobów) później druga TAKZE na 5
sposobów (4 to te co nie zostały wybrane przy wyborze pierwszej cyfry i dochodzi nam cyfra 0)
16 sie 08:22
Bleee:
Oki... Teraz przeczytałem że jednak rozpatrzyles to
Co do Ω to:
1) cyfry MOGĄ SIĘ POWTARZAĆ

2) jedyny warunek jaki masz to to żeby 0 nie było pierwsze cyfra
Dlatego |Ω| = 6*7*7
I tyle.
16 sie 08:25
nienawidzę prawdopodobieństwa: Mila, to zadanie było w takiej postaci. Przepisałam dokładnie treść zadania.
Bleeee, bardzo dziękuję za pomoc! Rozumiem, że zbiór |A| obliczyłam dobrze? tzn. |A|=55,
tak?
16 sie 08:43
nienawidzę prawdopodobieństwa: (niestety nie dysponuję odpowiedziami do zadań)
16 sie 08:44
Blee:
| | 55 | |
tak ... wynik to będzie |
| |
| | 294 | |
16 sie 09:10
nienawidzę prawdopodobieństwa: Dziękuję jeszcze raz!
16 sie 09:18