matematykaszkolna.pl
Zadanie z algebry - odwzorowania liniowe (Algebra Liniowa) ogrekpl: Zadanie z algebry − odwzorowania liniowe https://imgur.com/a/1etOLIE ktoś pomoże w tym zadaniu?
24 sie 12:27
WhiskeyTaster: Ale w czym konkretnie? Jakiej części zadania nie rozumiesz? To ważne, by napisać w czym konkretnie leży problem.
24 sie 14:00
ogrekpl: Jak działa dokładnie to przekształcenie liniowe, oraz jak ortogonalizować transpozycje jądra transponowanej macierzy A − w podpunkcie b) Ogółem ortogonalizacja przestrzeni. Czy muszę znaleźć wektory rozpinające tą przestrzeń będące liniowo niezależne zortogonalizować przy pomocy np Gramm−Schmitda? I te wektory zortogonalizowane tworzą szukaną przestrzeń?
24 sie 15:20
WhiskeyTaster: Przekształcenie liniowe działa tak, że bierzesz wektor x ∊ R3 i mnożysz go razy macierz A ∊ M4x3 z prawej strony, dzięki czemu Ax ∊ R4. Co do jądra AT, to jest to dla mnie niejasne. Nie wiem, czy to kwestia oznaczeń, ale AT samo w sobie nie jest przekształceniem liniowym, ani macierzą żadnego przekształcenia. Nawet przekształcenie ATx nie ma sensu, bo AT jest rozmiaru 3x4, więc wtedy x musi być rozmiaru 4x1. Tutaj proszę o weryfikację kogoś dobrego z algebry. Co do ortogonalizacji − ortogonalizujesz bazę metodą Gram−Schmidta i otrzymujesz bazę ortogonalną tej samej przestrzeni. Czyli te dwie różne bazy rozpinają tę samą przestrzeń.
24 sie 20:37
WhiskeyTaster: Dodatkowo w punkcie (b) nie chodzi o transpozycję jądra macierzy transponowanej, a o dopełnienie ortogonalne jądra macierzy transponowanej.
24 sie 20:43
WhiskeyTaster: Przyznaję się do błędu. Macierze też mają swoje jądro. Po prostu transponuj A, dopisz wektor odpowiedniego rozmiaru i przyrównaj do 0.
25 sie 18:55