Wykres funkcji
BAI PING TING:

Mam pytanie
czy tak bedzie wygladal wykres |y|=−x
2+4?
9 sie 22:24
9 sie 22:35
BAI PING TING:

Zadanie mam takie
A) Rozwiaz graficznie i algebraicznie uklad rownan
{ |y|= −x
2+4
{x
2+y
2=16
B) Wyznacz wszystkie wartosci parametru a dla ktorych uklad
{y=ax
2+4
{x
2+y
2=16
A) Mysle ze bedzie to tak
|y|= −x
2+4 ⇔y=−x
2+4 dla y≥0 lub y=x
2−4 dla y<0
Drugie rownanie przedstawia brzeg kola o srodku w punkcie (0,0) i promieniu r=4
Algebraicznie
|y|
2= y
2
Podstawiam do drugiego rownania
x
2+(−x
+4)
2=16
x
2+x
2−8x+16=16
2x
2−8x=0 /(:2)
x
2−4x=0⇒x=0 lub x=4
Dla x=0
|y|= 4 to y=4 lub y=−4
tutaj by mi sie zgadzalo z wykresem
x=4
|y|=−4
2+4=−12 odpada
Czy podpunkt A) dobrze ?
9 sie 22:54
ite:
|y|= −x2+4 ⇒ −2≤x≤2
dlaczego po podstawieniu do drugiego równania otrzymujesz x2+(−x+4)2=16
a nie x2+(−x2+4)2=16
9 sie 23:15
Mila:
Oj,
Ite ma rację, popatrzyłam tylko na wynik
9 sie 23:23
BAI PING TING: ite
Dlatego ze spaprany zapis z tym plusikiem na gorze

Jutro juz to poprawie
dziekuje za zwrocenie uwagi
9 sie 23:45
9 sie 23:47
ite:
¡gracias!
9 sie 23:58
10 sie 00:04
BAI PING TING: Poprawiam zly zapis
|y|=−x2+4
Dlaczego nalezy przyjac zalozenie ze −2≤x≤2? To jedno pytanie
Pytanie drugie wobec tego czy zamiast tego pierszego zalozenia moge sobie przyjac zalozenie ze
−4≤y≤4?.
Czy nalezy rozpatrywac lacznie te zalozenia ?
Prosze najpierw o odpowidzi na te moje pytania
Potem zaczne rozwiazywac dalej
10 sie 12:25
Nowy:
Musi być: − x2 + 4 ≥ 0 ⇔ x2 ≤ 4 ⇔ x ∊ <−2;2>
10 sie 12:37
Nowy:
Odpowiedz sobie na pytanie, skąd taki warunek.
10 sie 12:39
Nowy: Co do y , nie robisz żadnych założeń.
10 sie 12:40
BAI PING TING: |y|=−x2+4
|y|2= y2
x2+(−x2+4)2=16
x2+x4−8x2+16=16
x4−7x2=0
x2(x2−7)=0
x=0 lub x=√7 lub x=−√7 i na tym sie na razie zatrzymam
Poczekam na odpowiedzi na moje pytania wyzej
10 sie 12:42
BAI PING TING: Wiec tak
Pewnie chodzi o to ze wartosc bezwzgledna jest zawsze nieujemna .tak ?
10 sie 12:44
Nowy:
Dokładnie.
10 sie 12:45
BAI PING TING: Dziekuje Ci .
Wiec zostaje nam tylko rozwiazanie x=0
Wynik mam juz w poscie wyzej
10 sie 12:47
BAI PING TING: Podpunkt B)
x2+(ax2+4)2=16
x2+a2x4+8ax2+16=16
x2+a2x4+8ax2=0
x2(a2x2+8a+1)=0
To rownanie mam miec jedno rozwiaznie
Nie potrafie tego dokonczyc
10 sie 13:00
Nowy:
Jedno już widać,czyli nawias musi nie mieć rozwiązań lub jedno równe zero.
10 sie 13:05
BAI PING TING: Juz dokoncze . dzieki za pomoc
10 sie 13:24
BAI PING TING: Mam rownanie
x2(a2x2+8a+1)=0 ⇔x2=0 ⇒x=0
lub a2x2+8a+1=0
Jednak tutaj czegos nie rozumiem
Skoro przyjmuje ze x=0 to niezaleznie od wartosci a cale to rownanie jest spelnione
Wiec dlaczego w odpowiedzi jest a∊<−0,125 ,∞)?
10 sie 15:37
Jerzy:
Napisałem Ci wyrażnie 13:05.
| | −8a − 1 | |
a2x2 + 8a + 1 = 0 ⇔ x2 = |
| |
| | a2 | |
| | −8a − 1 | |
Teraz musi być: |
| ≤ 0 bo wtedy nawias ma jedyne rozwiązanie x = 0 , gdyż : x2 |
| | a2 | |
musi być nieujemny
| | 1 | |
−8a − 1 ≤ 0 ⇔ a ≥ − |
| ⇔ a ≥ −0,125 |
| | 8 | |
10 sie 16:01
ABC:
warunkiem na to co napisano o 13:05 jest 8a+1≥0
10 sie 16:03
BAI PING TING: Szy (tzn tak)
10 sie 16:21