Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 2
adam: Ciąg an jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 2 i czwartym wyrazie równym a4 = 6 . Ciąg bn
dla dowolnego n≥1 spełnia warunek an + log3bn = 0 . Oblicz granicę lim(n→+∞)
(b2+b2+b3+...+b2n+1)
12 sie 18:59
Eta:
g=9/8
12 sie 19:11
Eta:
Jeżeli zapis jest (b1+b2+b3+.... to g=9/8
jeżeli zapis jest (b1+b3+b5+...) to g= 81/80
Napisz jaki jest ten zapis !
12 sie 19:22
Eta:
a
n=a
4+(n−4)*r ⇒ a
n= 2n−2
2−2n=log
3b
n ⇒ b
n= 9
1−n −−− ciąg geometryczny, b
1=1 , q=1/9
S=b
1+b+3+b+5+... +b
2n+1 −−− suma ciągu geom. o numerach nieparzystych
|q|<1 ciąg zbieżny
| | 1 | |
n→∞limS= |
| =...................=81/80 |
| | 1−q2 | |
12 sie 19:44
Eta:
Poprawiam zapisy S=b1+b3+b5+...+b2n+1
12 sie 20:10