obszar
Tymon:

Obliczyć całkę
D∫∫sinxcosy dxdy na obszarze trójkąta o bokach w punktach A(0,0), B(a,0),
C(0,a)
zatem y = −ax + a
z tego wynika więc, że −ax+a ≤ y ≤ a
oraz 0 ≤ x ≤ a
czy przedziały są dobrze wyznaczone?
12 sie 22:22
ABC:
nie są dobrze wyznaczone
12 sie 22:34
Tymon: a jakaś podpowiedź?
12 sie 22:36
ABC: po pierwsze odcinek łączący punkty (0,a) i (a,0) nie jest zawarty w prostej y=−ax+a , podstaw
sobie np a=3
po drugie wiesz jak się liczy całkę po obszarze który jest normalny względem którejś z osi
układu?
12 sie 22:41
Tymon: racja, funkcja to y = −x + a i jest to oczywiście obszar normalny względem osi oy?
y = −x + a
x = −y + a
czy dobrze myślę?
12 sie 23:30
Tymon: a potem
−y+a ≤ x ≤ y
0 ≤ y ≤ a
12 sie 23:30
ABC:

niech x zmienia się od 0 do a
dla ustalonego x, jak zmienia się y ? (zielony pasek)
idę spać
12 sie 23:49
Tymon: od −x + a do a?
13 sie 18:54
Adamm:
0≤y≤a(1−x), 0≤x≤1
13 sie 18:59
ABC:
ja proponuję 0≤x≤a 0≤y≤a−x
13 sie 19:18
Tymon: dobrze, chyba rozumiem co i jak.
D∫∫(2x+1)dxdy na obszarze trójkąta A(−1,1), B(1,1), C(0,0)
−1≤x≤1
0≤y≤x
?
13 sie 21:21
Tymon:
13 sie 21:22
Tymon:

a raczej odwrotnie
13 sie 21:23
ABC:
możesz na przykład tak
y zmienia się od 0 do 1
dla ustalonego y , x zmienia się od ... do ... ?
13 sie 22:20
Mariusz:
od −y do y
14 sie 09:15
Tymon: okej dobra doszedłem do tego wyniku bez zaglądania na forum:
już ostatnie, miejmy nadzieje, że weszło mi do głowy:
punkty (0,0),(2,2)(−1,1)
obszar to będzie
x od −1 do 2
y od 0 do 1/3x + 4/3?
albo jesli normlany względem osi oy
y od o do 2
x od −y do 3y+4
15 sie 19:17