matematykaszkolna.pl
Pochodne Teoria Nowa: Cześć , mógłby ktoś mi wytłumaczyć kiedy pochodna jest złożona a kiedy nie i jak ją rozpoznać ,bo wiem tylko ,że jeżeli nie jest na karcie wzorów z pochodnych to jest złożona ,ale chciałabym wiedzieć coś więcej najlepiej przykładami emotka
26 sie 10:19
Jerzy: Pytasz zapewne o pochodną funkcji złożonej. Funkcja złozona to funkcja postaci: h(x) = f(g(x)) , gdzie funkcja f jest funkcją zewnętrzną, a funkcja g(x) jest funkcją wewnętrzną. Oczywiście funkcja g(x) też może być funkcją złożoną. Np: h(x) = ln(x2) Funkcją zewnętrzną jest pierwiastek, a wewnętrzną funkcja złozona, w której zewnętrzna jest ln , a wewnętrzną funkcja kwadratowa x2
26 sie 10:24
Jerzy:
 1 1 
h'(x) =

*

*2x
 2ln(x2) x2 
26 sie 10:25
Nowa: Tak właśnie o to mi chodziło ,ale jak czasem mam zadanie to nie wiem właśnie jak to poznać czy jest pochodną funkcji złożonej są jakieś sposoby by się tego dowiedzieć i odrazu poznać ?
26 sie 10:30
Jerzy: Czy Twoim zdaniem funkcja: h(x) = ln(2x) jest funkcją złożoną ?
26 sie 10:42
Nowa: Tak według mnie jest...
26 sie 11:03
Jerzy: I bardzo dobrze. Funkcją zewnętrzną jest ln , a wewnętrzną funkcja liniowa 2x. Wiesz jak liczy się pochodne funkcji zlozonych ?
26 sie 11:07
Nowa: Właśnie to rozumiem i umiem liczyć ,ale problem mam właśnie z identyfikacją xD
26 sie 11:11
Jerzy: Na dobrą sprawę każdą funkcję z wyjatkiem stałej i liniowej możesz traktować jako funkcję złozoną i liczyć jej pochodną jak pochodną funkcji złozonej, np: h(x) = lnx
 1 1 1 
h'(x) =

*(x)' =

*1 =

x x x 
26 sie 11:26
Blee: Jerzy ... a czemu liniowej (ale nie stała) nie można traktować jako złożonej, też można emotka
26 sie 11:35
Jerzy: f(x) = x ... gdzie tutaj jest złożoność ?
26 sie 11:39
Nowa: Czyli jak na będzie taka pochodna y=x2*e(−x) to oznacza ,że x−x ,że jest złożona bo są 2 x i liczymy tak y=(x2)'*e−x+x2*(e −x) ' czyli y=2x1*e−x+x2*(−1)*e−x ,
26 sie 11:43
Jerzy: Tutaj już wchodzimy w liczenie pochodnej iloczynu funkcj , a nie funkcji złożonej. Policzyłaś ją prawidłowo , tylko uprość jej końcowy zapis.
26 sie 11:49
Nowa: w sumie racja xD Ale y=ln(sinx) będzie złozona ,bo nie obliczymy ln sinusa więc liczymy (ln)' *sin x *(sin x)' czyli wzór będzie 1x*(sinx)* (sin x) ' z tym ,że 1x w miejsce x jest 1sinx * cos x =ctg x
26 sie 11:55
Blee: Nowa −−− zapis: (ln)' jest całkowicie nieprawidłowy −−− ten zapis nie ma racji bytu sama pochodna dobrze obliczona została
26 sie 12:08
Jerzy:
 1 
Rozumowanie dobre i wynik dobry, ale nie mieszaj w rozpisywaniu:

x 
Również zapis(ln)'*sinx*(sinx)' jest niepoprawny. (ln)' − nic nie oznacza !
 1 
[ln(sinx)]'=

*cosx = ctgx
 sinx 
26 sie 12:11
BAI PING TING: No to niech Nowa powie dlaczego zapis (ln)' nic nie oznacza .
26 sie 13:05
daras: już nie powie, bo poszła na obiad
26 sie 13:35
BAI PING TING: Witaj daras emotka To w takim razie zyczmy jej smacznego
26 sie 14:13