Pochodne Teoria
Nowa: Cześć , mógłby ktoś mi wytłumaczyć kiedy pochodna jest złożona a kiedy nie i jak ją rozpoznać
,bo wiem tylko ,że jeżeli nie jest na karcie wzorów z pochodnych to jest złożona ,ale
chciałabym wiedzieć coś więcej najlepiej przykładami
26 sie 10:19
Jerzy:
Pytasz zapewne o pochodną funkcji złożonej.
Funkcja złozona to funkcja postaci: h(x) = f(g(x)) , gdzie funkcja f jest funkcją zewnętrzną,
a funkcja g(x) jest funkcją wewnętrzną. Oczywiście funkcja g(x) też może być funkcją złożoną.
Np: h(x) = √ln(x2)
Funkcją zewnętrzną jest pierwiastek, a wewnętrzną funkcja złozona, w której zewnętrzna
jest ln , a wewnętrzną funkcja kwadratowa x2
26 sie 10:24
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
h'(x) = |
| * |
| *2x |
| | 2√ln(x2) | | x2 | |
26 sie 10:25
Nowa: Tak właśnie o to mi chodziło ,ale jak czasem mam zadanie to nie wiem właśnie jak to poznać czy
jest pochodną funkcji złożonej są jakieś sposoby by się tego dowiedzieć i odrazu poznać
?
26 sie 10:30
Jerzy:
Czy Twoim zdaniem funkcja: h(x) = ln(2x) jest funkcją złożoną ?
26 sie 10:42
Nowa: Tak według mnie jest...
26 sie 11:03
Jerzy:
I bardzo dobrze. Funkcją zewnętrzną jest ln , a wewnętrzną funkcja liniowa 2x.
Wiesz jak liczy się pochodne funkcji zlozonych ?
26 sie 11:07
Nowa: Właśnie to rozumiem i umiem liczyć ,ale problem mam właśnie z identyfikacją xD
26 sie 11:11
Jerzy:
Na dobrą sprawę każdą funkcję z wyjatkiem stałej i liniowej możesz traktować jako funkcję
złozoną i liczyć jej pochodną jak pochodną funkcji złozonej, np:
h(x) = lnx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
h'(x) = |
| *(x)' = |
| *1 = |
| |
| | x | | x | | x | |
26 sie 11:26
Blee:
Jerzy ... a czemu liniowej (ale nie stała) nie można traktować jako złożonej, też można
26 sie 11:35
Jerzy:
f(x) = x ... gdzie tutaj jest złożoność ?
26 sie 11:39
Nowa: Czyli jak na będzie taka pochodna y=x2*e(−x) to oznacza ,że x−x ,że jest złożona bo są 2 x i
liczymy tak
y=(x2)'*e−x+x2*(e −x) '
czyli y=2x1*e−x+x2*(−1)*e−x ,
26 sie 11:43
Jerzy:
Tutaj już wchodzimy w liczenie pochodnej iloczynu funkcj , a nie funkcji złożonej.
Policzyłaś ją prawidłowo , tylko uprość jej końcowy zapis.
26 sie 11:49
Nowa: w sumie racja xD
Ale y=ln(sinx) będzie złozona ,bo nie obliczymy ln sinusa
więc liczymy (ln)' *sin x *(sin x)'
czyli wzór będzie 1x*(sinx)* (sin x) '
z tym ,że 1x w miejsce x jest 1sinx * cos x =ctg x
26 sie 11:55
Blee:
Nowa −−− zapis: (ln)' jest całkowicie nieprawidłowy −−− ten zapis nie ma racji bytu
sama pochodna dobrze obliczona została
26 sie 12:08
Jerzy:
| | 1 | |
Rozumowanie dobre i wynik dobry, ale nie mieszaj w rozpisywaniu: |
| |
| | x | |
Również zapis(ln)'*sinx*(sinx)' jest niepoprawny. (ln)' − nic nie oznacza !
| | 1 | |
[ln(sinx)]'= |
| *cosx = ctgx |
| | sinx | |
26 sie 12:11
BAI PING TING: No to niech Nowa powie dlaczego zapis (ln)' nic nie oznacza .
26 sie 13:05
daras: już nie powie, bo poszła na obiad
26 sie 13:35
BAI PING TING: Witaj
daras 
To w takim razie zyczmy jej smacznego
26 sie 14:13