matematykaszkolna.pl
Całki podstawienie Danioh: Witam, czy to konkretne podstawienie jest prawidłowe dla tych całek? 1. exdx/(1+ex) ? t=ex dt=exdx ? daje wynik = 1/exarctg x/ex 2. 1dx/x*lnx*ln(lnx) ? t=lnx dt=1dx/x ? daje wynik = 1/2ln(lnx)2 wydaje mi się że jest dobre ponieważ można zastąpić wtedy wszystkie x podstawieniem, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie w internecie, jest tylko inne podstawienie. Z góry dziękuje za pomoc.
22 sie 12:18
Bleee: 1) fatalne podstawienie t = 1 + ex 2) w liczniku jest tylko x? Czy może (x*lnx)? Jeżeli druga wersja to t = ln(lnx)
22 sie 12:27
Bleee: Przy okazji − pokaż jak liczyłes te całki przy takich podstawieniach. Szczególnie druga
22 sie 12:30
Mariusz:
 ex 

dx
 1+ex 
t=1+ex dt=exdx
 dt 

=ln|t|+C
 t 
 ex 

=ln(1+ex)+C
 1+ex 
/* Mogliśmy opuścić wartość bezwzględną bo ∀x∊ℛ 1+ex > 0 */ więc twój wynik jest błędny choć zaproponowane podstawienie dobre
 dx 

xln(x)ln(ln(x)) 
t=ln(ln(x))
 11 
dt=

dx
 ln(x)x 
 dt 

=ln(t)+C
 t 
 dx 

=ln|ln|ln|x|||+C
 xln(x)ln(ln(x)) 
więc twój wynik jest błędny Zaproponowane podstawienie jest dobre choć będzie wymagało kolejnego podstawienia
22 sie 12:38
Bleee: Mariusz − trudno mówić o 'dobrym podstawieniu' jeżeli ono mu nic nie daje (patrz pierwsza całka) A w drugiej calce, to podstawienie które będzie jeszcze potrzebne jest dokładnie tym jakie Ty zrobiłeś.
22 sie 12:46
Danioh: 1. https://ifotos.pl/z/qswqnws (tutaj wynik wychodzi mi jednak arctg ex) Już zrozumiałem że lepiej podstawić 1+ex bo ta jedynka i tak zniknie przy liczeniu pochodnej, ale zastanawiam się czy tak też mógłbym to policzyć. 2. https://ifotos.pl/z/qswqnwe (w liczniku jest tylko sama 1)
22 sie 12:53
Blee: Druga całka −−− błąd przy drugim podstawieniu
 1 1 1 

dt = // u = lnt ; du =

dt // = ∫

du
 tlnt t u 
A drugi błąd to: już błąd przy przepisywaniu tutaj na forum: (ln (lnx))2 = ln2(lnx) ln(lnx)2 a zapisałeś to ostatnie
22 sie 13:22
Blee: Pierwsza całka
 1 

dt arctg t + C
 1+t 
 1 

dt = arctg t + C
 1+t2 
22 sie 13:23
Blee: I znowu −−− popatrz co napisałeś na forum a co masz w zapiskach (chodzi o już sam wynik)
22 sie 13:24
Blee: I jeszcze do pierwszej całki widząc wynik na forum w którym masz ex to myślałem własnie że próbowałeś to rozwiązać na zasadzie:
 1 1 

dt = ∫

dt i tutaj stosować w/w wzór (ale to nie jest takie proste
 1+t 1+(t)2 
bo znowu pakuje Ci się pochodna z t )
22 sie 13:33
Mariusz: Zapis byłby bardziej czytelny gdyby użył litery U dla ułamka bo na dobrą sprawę to przy takim zapisie całka powinna być zinterpretowany tak
 ln(x)ln(ln(x)) 

dx
 x 
t=ln(x)
 1 
dt=

dx
 x 
∫tln(t)dt i tutaj potrzebne jest całkowanie przez części chyba że znamy niezupełną funkcję Γ
22 sie 14:46
Danioh: Dzięki bardzo za pomoc, mój pierwszy post muszę poćwiczyć zapisywanie na forum przykładów. Wracając do całek czy po poprawieniu błędów jest możliwy mój wynik.
 dx 
1 całka. Nie rozumiem dlaczego nie mogę zastosować wzoru na ∫

i wtedy a=t
 x2+a2 
2 całka. to idac moi 1 podstawieniem i drugim można to rozwiązać? wynik wtedy wychodzi =ln|ln(lnx)|
23 sie 11:11
Blee: 1) po pierwsze to x = t (w prezentowanym wzorze 'a' jest stałą) po drugie:
 1 1 

dt = // s = t ; ds =

dt ⇔ s ds = dt // =
 1+t t 
 s 
= ∫

ds i tego nie sprowadzisz do tego wzoru co chcesz tylko zrobisz
 1 + s2 
podstawienie: u = 1 + s2 co sprowadza Ciebie do tego co wcześniej prezentowaliśmy możesz też próbować taką całkę 'jechać' przez części −−− ale już po pierwszym kroku raczej uznasz że jest to bez sensu (bo ile wynosi ∫ arctg(s) ds ) po trzecie − podstawienie x = t 'ogranicza' Ci x .... wcześniej x ≠ −1 ... po podstawieniu zakładasz, że x > 0 jasne ... przy liczeniu całki rzadko się na to zwraca uwagę − a to błąd
23 sie 11:34
Blee: 2) co do drugiej całki i Twojego podstawienia
 dx dx dt 

= // t = lnx ; dt =

// = ∫

=
 x*lnx * ln(lnx) x t*lnt 
i oczywiście ... z tej formy możesz policzyć dalej całkę robiąc kolejne podstawienie:
 dt 
// s = lnt ; ds =

//
 t 
 ds 
= ∫

= lns + C = ln(lnt) + C = ln( |ln(lnx)| ) + C
 s 
tylko jeden moduł zostać ponieważ wyjściowa całka daje nam: x ≠ 0 x > 0 lnx > 0 −> x > 1
23 sie 11:39
Blee: I NAJWAŻNIEJSZE Nie zapominaj o + C w całkach nieoznaczonych
23 sie 11:40
jc: Najmniej ważne.
23 sie 11:46
Blee: Co do drugiej całki zauważ, że robiąc podstawienie: t = lnx a następnie s = lnt robisz de facto podstawienie s = ln(lnx) czyli takie jakie prezentowaliśmy na samym początku. Tak więc − robisz to samo, tylko dzielisz to na dwa kroki.
23 sie 11:53
Blee: jc nie jest najmniej ważne ... bo później przychodzi ktoś na forum, że mu wyszedł inny wynik całki niż w książce, a po przekształceniach okazuje się, że obie postacie różnią się po prostu o stałą
23 sie 11:54
Blee: Dodatkowo jest to 'najgłupszy' błąd jaki można zrobić, a dający pretekst prowadzącemu do uwalenia studenta (gdyby tylko tego chciał prowadzący).
23 sie 11:56
Jerzy: Oczwiście,że ważne.Sama nazwa całka nieoznaczona oznacza rodzinę funkcji pierwotnych,a nie konkretną funkcję.
23 sie 12:06
Danioh: Dalej trochę nie rozumiem tej 1 całki czy mogę użyć podstawienia t=ex zamiast t=ex+1, pewnie nie rozumiemy się temu ze ciągle gdzie robię błąd. Wiem że jak podstawie t=ex+1 nie ma tego problemu, tylko jak ją rozwiązywałem to jakoś podstawiłem t=ex i mi wszystko pasowało. Ja podczas tej całki używam tylko jednego podstawienia następnie stosuje wzór. (w nim jest x2 ja w moim równaniu mam t bez kwadratu, dlatego w wyniku daje t pod pierwiastek (czy nie moge tak? czy wystarczy ze dam założenia i bedzie dobrze?). Wrzucam chyba teraz już dobrze jeszcze raz. https://ifotos.pl/z/qswqqrw sory ze tak mecze tą jedną całkę, ale zastanawiam się jakbym sie jakoś tak zakręcił że zrobił takie podstawienie na egzaminie, a nie takie jak jest w rozwiązaniu czy mam również dobrze.
23 sie 12:46
jc: Oczywiście, że możesz podstawić t=ex.
 dt 
Wtedy otrzymasz całkę ∫

= ln|1+t|.
 1+t 
 ex dx 
Więcej, w całce ∫

takie podstawienie byłoby bardziej oczywiste.
 e2x + 3ex + 2 
23 sie 12:56
Bleee: Tak... Możesz zrobić podstawienie t = ex Nie... Nie możesz skorzystać ze wzoru na arctgx Spójrz co napisałem o 11:34 Aby skorzystać ze wzoru musisz mieć taką postać jak we wzorze więc w liczniku NIE MOZE być po prostu 1 + (t)2 Tylko 1 + s2 więc musisz zrobić jeszcze jedno podstawienie (tak jak pokazałem) ale wtedy wskakuje Ci s do mianownika i znowu nie możesz skorzystać z tego wzoru.
23 sie 12:57
Bleee:
 1 
Albo jak wolisz.... Policz pochodną z y = arctg(t) i zobacz czy wyjdzie Ci

1+t 
23 sie 12:59