matematykaszkolna.pl
Rachunek prawdopodobieństwa Kamil: Witam, mam takie zadanie: Na przystanku oczekuje 11 osób. Na ile sposobów mogą wsiąść do 3 drzwiowego autobusu przy założeniu że przez każde ktoś wsiadł?

nawias
n+k−n−1
nawias
nawias
k−n
nawias

Rozwiązując skorzystałem ze wzoru
i wyszło mi to

nawias
11−1
nawias
nawias
11−3
nawias

nawias
10
nawias
nawias
8
nawias

=
=10!8!2!=45

Czy jest to poprawnie rozwiązane?
29 sie 17:41
Blee: Takie rozwiązanie ma sens jedynie w sytuacji gdy zakładamy, że kolejność w jakiej wsiadają jest bez znaczenia, a nie ma o tym żadnej wzmianki (a osoby z reguły to rozróżnialne osoby, więc kolejność wsiadania powinna być uwzględniona).
29 sie 17:53
Kamil: Czyli w takim razie czy można uznać ten tok rozumowania za poprawny: Jest 11 osób które wchodzą przez 3 drzwi 311 Odrzucamy sytuacje w której wchodzą przez wybrane losowo drzwi, jest ich 3 Następnie rozpatrujemy że wchodzą przez 2 drzwi 211 i odejmuje 2 I wychodzi mi: 311−3−3*(211−2)

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

Trójkę przed nawiasem wziąłem z tego że dwójkę drzwi można wziąć na
sposobów

29 sie 18:01
Blee: I tak i nie ... ponieważ tutaj jedynie co rozróżniasz to to, że rozkład: A ; BC ; DEF jest inny niż B ; AC ; DEF I super, ale ... ale nie jest brana po uwagę kolejność w jakiej oni wsiadają, czyli dla Ciebie: A ; BC ; DEF A ; CB ; DEF to jest to samo. I zapewne w zadaniu mamy 'olać' kolejność i tylko istotne jest to JACY ludzie wsiedli przez które drzwi (bo gdybyśmy jeszcze brali pod uwagę kolejność w jakiej oni wsiadali to byłaby to MORDERCZE zadanie).
29 sie 19:09
Pytający: Wcale nie takie mordercze, uwzględniając kolejność wsiadania i rozróżnialność drzwi jest

nawias
11−1
nawias
nawias
2
nawias

11!*
możliwości.

29 sie 22:06
Blee: Pytający − a jak argumentujesz taką postać ? Bo szczerze to wydaje się prosta, zbyt prosta emotka
29 sie 22:10
Pytający: 11! // ustawień rozróżnialnych osób w szereg, jedna obok drugiej
nawias
11−1
nawias
nawias
2
nawias

// wybór 2 z (11−1) "przerw" między dwiema osobami

I wtedy: osoby do pierwszej (powiedzmy z lewej) "przerwy" wsiadają w takiej kolejności (powiedzmy z lewej do prawej) przez pierwsze drzwi, osoby od pierwszej do drugiej "przerwy" wsiadają w takiej kolejności przez drugie drzwi, osoby od drugiej "przerwy" wsiadają w takiej kolejności przez trzecie drzwi. Jak dla mnie to wyczerpuje wszystkie przypadki. I najpierw zapisałem rozwiązanie znacznie bardziej zawiłe zasugerowawszy się Twoim komentarzem.
29 sie 22:18
Blee: spoko −−− faktycznie
29 sie 22:20