Objętość graniastosłupa prawidłowego ośmiokątnego
Paulina: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego ośmiokątnego o krawędzi podstawy 3cm i wysokości
H=8cm
13 sie 12:18
13 sie 12:38
ICSP: Dla 0 < x < π
sin(x/2) = |sin(x/2)| = √ sin2(x/2) = √ 2sin2(x/2) / 2 =
= √ [sin2(x/2) + cos2(x/2) − (cos2(x/2) − sin2(x/2) ] / 2 =
= √(1 + cosx)/2
13 sie 12:49
Eta:

Pole ośmiokąta foremnego:
P=P□−4PΔ= [2a(1+
√2)]
2−4a
2
P=4a
2(1+
√2) , 2a=3
P=2a2(1+√2) , a=3
13 sie 13:07
Eta:
Poprawka:
P=8a2(1+√2), 2a=3
13 sie 13:09