uklad rownan
Ziółek: mam taki uklad rownan:
y + 2xl = 0
x+ 2yl = 0
x2 + y2 − 8 = 0
jak to obliczyc?
22 sie 15:42
Adamm:
nie wiem o co chodzi z tym 'l', ale narysuj sobie to po prostu
22 sie 15:47
Ziółek: jest to czesc zadania z ekstremum warunkowym i to jest "trzecia niewiadoma", ktora musze
wyliczyc
22 sie 15:52
Blee:
dla x≠0 i y≠0
| | y | | x | |
l = − |
| = − |
| ⇔ x2 = y2 (masz to z pierwszych dwóch równań) |
| | 2x | | 2y | |
| | 1 | |
więc masz: x2 + x2 = 8 −> x2 = 4 −> x = ±2 −> y = ±2 −> l = ± |
| |
| | 2 | |
a dokładniej masz możliwości:
x = 2 ; y = 2 ; l = −0.5
x = 2 ; y = −2 ; l = 0.5
x = −2 ; y = 2 ; l = 0.5
x = −2 ; y = −2 ; l = −0.5
22 sie 15:57
Blee:
jeszcze rozpatrujemy:
x = 0 i y ≠ 0
wtedy:
y2 = 8 −> y = ±2√2
ale z pierwszego równania y + 0 = 0 −> y = 0
sprzeczność
analogicznie dla y = 0 i x ≠ 0
natomiast dla x = 0 i y = 0
ostatnie równanie będzie sprzeczne ( −8 = 0 )
związku z tym w/w cztery rozwiązania są jedynymi rozwiązaniami.
22 sie 15:59
ICSP: (x+y) + 2l(x+y) = 0
(x+y)[1 + 2l] = 0
x = − y v l = − 0,5
l = 0,5 v l = − 0,5
22 sie 16:00