rekurencje jednorodne
marli: Przypiszmy kropce w kodzie Morse'a długość jeden, a kresce długość . Przez długość zdania
kodowego rozumiemy sume długości wszystkich kropek i kresek w zdaniu. Wyznaczy¢ zależność
rekurencyjną dla liczby zdań długości n ∈ N
Tutaj wzór: a
n = C
1 * a
n−1 + C
2 * a
n−2 ? coś mi nie pasuje
pomoże ktoś?
22 sie 17:07
Blee:
kresce długość ile
22 sie 17:50
Blee:
a co to ma być
Długość zdania 'n' = c
1 * długość zdania 'n−1' + c
2 * długość zdania 'n−2'
A jaki niby jest związek pomiędzy ZDANIEM n'tym a poprzednimi zdaniami
22 sie 17:52
Blee:
I trochę bardziej 'po polskiemu' napisz tą treść zdania
22 sie 17:53
Blee:
an −−−− długość pierwszych 'n' symboli danego zdania
wtedy
an = (an−1 + 1) + (an−2 + 2) <−−−− zakładając, że kreska oznacza długość 2 w
zdaniu
wtedy masz rekrurencję
22 sie 17:54
Blee:
a raczej to będzie
a
n −−−− ILOŚĆ zdań o długości 'n'
22 sie 17:55
Blee:
To wtedy masz faktycznie:
an = c1*an−1 + c2*an−2
gdzie:
c1 −−−− dorzucamy na końcu zdania kropkę
c2 −−−− dorzucamy na końcu zdania kreskę
i dodatkowo zakładamy, że długość kreski to 2.
22 sie 17:56
marli: Profesor dał nam takie przykładowe zadania więc nie wytłumaczę
ok dzięki
22 sie 18:16